GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriminalitet: Cyber kriminal i silovanja u usponu

Kriminalitet: Cyber kriminal i silovanja u usponu
KRIMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala. To je slika kriminaliteta za vrijeme pandemije.

U prvih sedam mjeseci ove godine bilježi se njegov rast za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kriminal se u vrijeme pandemije s ulica preselio na internet.

- Mogli bi i tako reći. Ne treba tu velika mudrost, čim imate mogućnost nešto elektronički odraditi, u smislu kažnjive radnje ili bilo koje prikrivene aktivnosti, tome pogoduje i situacija koja je bila, ograničenje kretanja, komunikacije, kaže Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak.

Tako u prvih sedam mjeseci ove godine ima 95 više kaznenih djela vezanih uz kibernetičku sigurnost nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo isti rast i u koruptivnim kaznenim djelima, koja uključuju primanje i davanje mita, zloporabu položaja. Ipak, treba imati na umu da se takva djela dulje istražuju.

- Imamo značajne aktivnosti na kojima smo radili proteklih godinu, odnosno dvije godine, a koje smo realizirali u ovoj godini, kaže Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Očekivano, za vrijeme pandemije došlo je do porasta nasilja u obitelji, ali i silovanja.

- Vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa se među bliskim osobama, najčešće među bračnim drugovima, i taj udio je između 30 i 50 posto, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Nasilje u obitelji policija sada češće kvalificira kao kazneno djelo, umjesto kao prekršaj.

- Porast kaznenih djela može ukazivati na neke druge nedostatke, da jednostavno žrtve prijavljuju nasilje tek onda kada ono eskalira, kada se brutalizira, kaže Ljubičić.

Ubojstava i pokušaja ubojstava manje je nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Tržište droga, pak, u pandemijskoj godini nije zamrlo, ali se promijenilo.

- Došlo je do nečega što mi zovemo domaća proizvodnja. Dakle, posebice se to odnosi na područje zlouporabe marihuane, više smo otkrili indoor i outdoor laboratorija u kojima se proizvodi marihuana, kaže Mandić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u porastu su i kaznena djela u cestovnom prometu, i to za 20 posto.

Tagovi: cyber kriminal, kriminalitet, silovanje, Višnja Ljubičić, Dubravko Klarić
PROČITAJ I OVO
U eksploziji u Solinu oštećena četiri vozila
INCIDENTI
U eksploziji u Solinu oštećena četiri vozila
SPLIT - Četiri vozila oštećena su u eksploziji koja se dogodila u Solinu u subotu uvečer a u nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policijska uprava.
Clinton bi danas mogao biti otpušten iz bolnice
OPORAVAK
Clinton bi danas mogao biti otpušten iz bolnice
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je na bolničkom liječenju zbog infekcije, dobro se oporavlja te se očekuje da će biti otpušten u nedjelju, izjavila je u subotu Clintonova glasnogovornica.
U Europi zbog korone ostalo nedijagnosticirano bar milijun slučajeva raka
MALIGNE BOLESTI
U Europi zbog korone ostalo nedijagnosticirano bar milijun slučajeva raka
ZAGREB - Ovi su podaci jasan podsjetnik na izazove s kojima se u Europi suočavaju svi uključeni u onkološku skrb tijekom pandemije.
Čičin-Šain: Nadam se da bi lijek protiv koronavirusa mogao biti dostupan do kraja godine
LIJEKOVI
Čičin-Šain: Nadam se da bi lijek protiv koronavirusa mogao biti dostupan do kraja godine
ZAGREB - Luka Čičin Šain virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu rekao je da je njihov lijek protiv koronavirusa u kliničkoj fazi istraživanja 2 te da se testira u Ukrajini, jer je kod njih veliki postotak necijepljenih.
Porfirije protiv Dodika: Sarajevo je predivan i otvoren grad
PORUKE
Porfirije protiv Dodika: Sarajevo je predivan i otvoren grad
SARAJEVO - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u subotu u Sarajevo koje je nazvao "predivnim" i "otvorenim gradom", posve suprotno atributima koje glavnome gradu BiH pripisuje čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE