GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kriminalitet: Cyber kriminal i silovanja u usponu

Kriminalitet: Cyber kriminal i silovanja u usponu
KRIMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala. To je slika kriminaliteta za vrijeme pandemije.

U prvih sedam mjeseci ove godine bilježi se njegov rast za 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kriminal se u vrijeme pandemije s ulica preselio na internet.

- Mogli bi i tako reći. Ne treba tu velika mudrost, čim imate mogućnost nešto elektronički odraditi, u smislu kažnjive radnje ili bilo koje prikrivene aktivnosti, tome pogoduje i situacija koja je bila, ograničenje kretanja, komunikacije, kaže Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak.

Tako u prvih sedam mjeseci ove godine ima 95 više kaznenih djela vezanih uz kibernetičku sigurnost nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo isti rast i u koruptivnim kaznenim djelima, koja uključuju primanje i davanje mita, zloporabu položaja. Ipak, treba imati na umu da se takva djela dulje istražuju.

- Imamo značajne aktivnosti na kojima smo radili proteklih godinu, odnosno dvije godine, a koje smo realizirali u ovoj godini, kaže Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Očekivano, za vrijeme pandemije došlo je do porasta nasilja u obitelji, ali i silovanja.

- Vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa se među bliskim osobama, najčešće među bračnim drugovima, i taj udio je između 30 i 50 posto, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Nasilje u obitelji policija sada češće kvalificira kao kazneno djelo, umjesto kao prekršaj.

- Porast kaznenih djela može ukazivati na neke druge nedostatke, da jednostavno žrtve prijavljuju nasilje tek onda kada ono eskalira, kada se brutalizira, kaže Ljubičić.

Ubojstava i pokušaja ubojstava manje je nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Tržište droga, pak, u pandemijskoj godini nije zamrlo, ali se promijenilo.

- Došlo je do nečega što mi zovemo domaća proizvodnja. Dakle, posebice se to odnosi na područje zlouporabe marihuane, više smo otkrili indoor i outdoor laboratorija u kojima se proizvodi marihuana, kaže Mandić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u porastu su i kaznena djela u cestovnom prometu, i to za 20 posto.

Tagovi: cyber kriminal, kriminalitet, silovanje, Višnja Ljubičić, Dubravko Klarić
PROČITAJ I OVO
WHO: Zabrana putovanja neće zaustaviti omikron; neka stariji od 60 odgode putovanja
PORUKE
WHO: Zabrana putovanja neće zaustaviti omikron; neka stariji od 60 odgode putovanja
ŽENEVA - Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Zbog smrti mlade Slovenke cjepivo Johnson&Johnson odsad samo uz potpis
CJEPIVA
Zbog smrti mlade Slovenke cjepivo Johnson&Johnson odsad samo uz potpis
LJUBLJANA - Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je u utorak potpuno obustavljanje cijepljenja vektorskim cjepivom Johnson&Johnson u Sloveniji, nakon što je potvrđen i drugi slučaj da je ta vakcina izravno povezana sa smrću cijepljene osobe.
Značajno manji broj novozaraženih nego prije tjedan dana
ZARAZA
Značajno manji broj novozaraženih nego prije tjedan dana
ZAGREB - Kako HRT neslužbeno doznaje, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3858 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Nizozemska odbija potvrditi primitak Hrvatske u Schengen
ZELENO SVJETLO
Nizozemska odbija potvrditi primitak Hrvatske u Schengen
ZAGREB - Nizozemci ne žele dati suglasnost za primitak Hrvatske u Schengen jer Nizozemska ima tehničku vladu, piše u utorak Večernji list.
Stručnjaci: U Hrvatskoj nužna promjena regulacije prostitucije
PREPORUKE
Stručnjaci: U Hrvatskoj nužna promjena regulacije prostitucije
ZAGREB - Hrvatski stručnjaci zagovaraju promjenu modela regulacije prostitucije i ističu da treba donijeti politike koje bi bile usmjerene prema lakšem izlasku iz prostitucije, a predstavnici civilnog društva se češće opredjeljuju za liberalne modele reguliranja prostitucije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE