GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kuk: Vrlo mala vjerojatnost za još jedan jaki potres u petrinjskoj i zagrebačkoj zoni

Kuk: Vrlo mala vjerojatnost za još jedan jaki potres u petrinjskoj i zagrebačkoj zoni
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2021 / 20:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je u nedjelju kako je vrlo mala vjerojatnost da bi se na petrinjskom rasjedu mogao dogoditi još jedan jaki potres, a isto vrijedi i za zagrebačko područje.

Kuk je za RTL rekao da zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani u smislu da će pomak jednog direktno potaknuti pomak drugog. No, često se događa, kazao je, da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede, odnosno mjesto koje je već spremno generirati potres.

Pojasnio je da se potresi kod nas stalno događaju te da nema načina da bi se pretkazalo da li jedan ili nekoliko potresa koji su se dogodili na istom epicentralnom području znači početak serije i da će uslijediti neki jači potres.

Ono što se zna je da nakon jakog potresa slijedi serija slabijih. Nekad je taj najjači potres prvi, a nekad se dogodi da imamo čak jedan i nekoliko jačih potresa prije i čitav niz slabijih nakon kojeg slijedi najjači.

Upitan kolika je vjerojatnost da uslijedi jaki potres snage šest po Richteru, odgovorio je da je tu potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gdje se već dogodio potres maksimalne vrijednosti koja je moguća na tom području.

"Za generirati potres tako velike jačine potrebno je vrijeme i golema energija. Mi imamo sad puno razloga vjerovati i velika je vjerojatnost da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala vjerojatnost da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jaki potres. Isto vrijedi i za zagrebačko područje", zaključio je Kuk.

Tagovi: Krešimir Kuk, potres u Petrinji, Darinko Dumbović, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
TVRDNJE
Rusija tvrdi da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda
MOSKVA - Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.
Puljak pao na izletu i ozlijedio nogu, operiran je
NEZGODA
Puljak pao na izletu i ozlijedio nogu, operiran je
SPLIT - Marijana Puljak objavila je na Facebooku kako se njezin suprug Ivica Puljak ozlijedio prilikom izleta u prirodi te da je zadobio rupturu mišića, nakon čega je operiran u splitskoj bolnici.
Vučemilović: Što bih radila četiri godine u oporbi?
ŽETONČIĆI
Vučemilović: Što bih radila četiri godine u oporbi?
ZAGREB - Klub Hrvatskih suverenista u prošlom sazivu sabora imao je šest zastupnika. To su bili Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Marko Milanović Litre.
Ovo je novi ministar obrane Rusije
SKICA ZA PORTRET
Ovo je novi ministar obrane Rusije
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj.
Milanović više nije najpozitivniji političar
GUBITNIK
Milanović više nije najpozitivniji političar
ZAGREB - Objavljeni su prvi rezultati CRO Demoskopa nakon izbora i sastavljanja nove Vlade koja se sastoji od HDZ-a, DP-a i manjinaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE