GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kurz ne vidi razloga za ostavku unatoč istrazi o korupciji

Kurz ne vidi razloga za ostavku unatoč istrazi o korupciji
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 22:52
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurz i njegova Austrijska narodna stranka (OeVP) "sposobni su i žele djelovati", rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni postoje sve veći otpori ostanku u koaliciji s OeVP-om i Kurzom kao kancelarom.

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) sastao se u petak s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurza i njegovog OeVP-a.

Nastavak koalicije s OeVP-om bit će moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega, rekla je ranije u petak čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

"Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju", dodala je.

Pozvala je konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktualnu vladu.

Ali dosad OeVP uglavnom podupire Kurza, koji je i čelnik stranke.

U utorak bi trebala biti održana izvanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekuje pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja austrijskom kancelaru Kurzu.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Tagovi: Sebastian Kurz, Austrija, korupcija
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE