GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone

Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / Telegram
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.

Često ulazi u javne rasprave sa stručnjacima koji se zalažu za strogi pristup tom problemu, a neke tvrdnje koje je u posljednje vrijeme iznosio izazvale su oštre reakcije suprotstavljene strane, piše Telegram.hr.

Lauc se danas pozvao na objavu DORH-a koji je u ožujku odlučio da državna odvjetništva i policija trebaju zajedno raditi na procesuiranju širitelja panike. Znanstvenik je citirao čitavo priopćenje DORH-a o tom pitanju, a mi prenosimo samo najvažniji dio bez navođenja svih spomenutih zakonskih članaka:

“Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. … kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu…”

Na to je Lauc dodao komentar o tome kako bi, po njegovom mišljenju, trebalo postupati sa širiteljima straha i panike.

“Onog nesretnika koji je pričao gluposti o potresima su brzo uhitili. Osobno ne vidim veliku razliku između njega i onih koji sustavno kroz medije šire strah i paniku zbog pandemije. Pandemija je stvarna i treba joj pristupiti ozbiljno, no širenje straha i panike (tj. lažne uzbune) je ipak kazneno djelo, a ne stvar slobode govora. Posebice kada se radi o sustavom djelovanju u tom smjeru… Nadam se da će institucije odraditi svoj dio posla i onemogućiti sustavno trovanje nacije strahom”, napisao je.

Lauc je objavu aranžirao medijskim naslovima koje očito smatra primjerima izazivanja panike zbog kojih bi DORH trebao uredovati. Na njegovom popisu ima i prilično nerazumljivih primjera, poput onoga kojim se naprosto obavještava čitatelje da je u Južnoj Africi otkriven zarazniji soj koronavirusa, ili onoga koji javlja da je uočena promijenjena klinička slika kod mlađih pacijenata.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE