GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: Hrvatska ima jako dobru epidemiološku situaciju

Lauc: Hrvatska ima jako dobru epidemiološku situaciju
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 10:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Znanstvenik Gordan Lauc u razgovoru za HRT kazao je kako će se nove varijante virusa i dalje pojavljivati te da već postoje tisuće varijanti novog koronavirusa. O tome, kaže, treba razmišljati na razini stručne službe koja se time bavi jer doista postoji mogućnost da se pojavi nova varijanta koja će razviti novi i opasniji soj.

"Neke od tisuća varijanti virusa možemo svrstati u kategoriju onih koje nas trebaju brinuti. Trenutačno su takve tri: tzv. britanska, južnoafrička i brazilska", rekao je. Dodao je kako istraživanja zasad pokazuju da je britanska varijanta nešto zaraznija, a postala je dominantna u Velikoj Britaniji i Portugalu, dok u Hrvatskoj vjerojatno postaje dominantna.

"Za čovjeka se time ništa ne mijenja. U trenutku zaraze svi su sojevi za nas jednaki - jednake su i kliničke slike. Odgovor koji smo stekli ili cijepljenjem ili prirodnim imunitetom pokrit će i te nove varijante virusa", istaknuo je Lauc.

"Sve se varijante virusa malo razlikuju. To je kao da imate desetke različitih proteina, malo ih pokidate, a jedan se komadić promijeni. Međutim, imunitet vidi sve one druge. Dosad se nije pokazalo da je jedna od varijanti doista opasna", rekao je.

Osobno, kaže, misli da je razgovor o novim varijantama koronavirusa više stvar medijskog i političkog pritiska nego što je stvarno potrebno brinuti o tim varijantama.

"To koliko mi sekvencioniramo dovoljno je da vidimo je li se nešto strašno dogodilo, a dok se ništa takvo ne dogodi, o tome ne treba razmišljati", kaže.

"U Hrvatskoj smo sada u jako dobroj epidemiološkoj situaciji. Imamo blagi porast zaraze u protekla tri tjedna - oko 20% tjedno rastemo. To znači da se broj slučajeva povećao za gotovo 70%, ali brojevi su još uvijek mali. Zanimljivo je da broj dnevno hospitaliziranih ne raste tim tempom, on je narastao svega za 10%", rekao je.

Smatra da se već polako vidi efekt cijepljenja rizične skupine.

"Onog trenutka kad zaštitimo najstarije mnogo ćemo manje trebati brinuti o svemu", poručio je.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus, britanski soj koronavirusa, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Beroš: Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera
PORUKE
Beroš: Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj te nizak postotak procijepljenost.
Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu
SDP
Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak kako je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se izbačene članove ne može zadržati u Klubu zastupnika, a ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila Predsjedništvo će morati donijeti "odluke kakve god one teške bile".
Pupovac: Vučićev poziv nisam doživio kao provokaciju, ta stvar je za nas završena
REAKCIJE
Pupovac: Vučićev poziv nisam doživio kao provokaciju, ta stvar je za nas završena
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u četvrtak kako poziv Aleksandra Vučića da hrvatski Srbi izvjese srpske zastave po Hrvatskoj nije doživio kao provokaciju, to promatra kao stvar koja se događa u Srbiji kao i da je za njih ta "stvar jučer završena".
Đukanović: Srpski svijet umanjenica je za velikosrpsku politiku
CRNA GORA-HRVATSKA
Đukanović: Srpski svijet umanjenica je za velikosrpsku politiku
ZAGREB - Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo štiti “navodno ugrožena prava Srba” u drugim državama, rekao je Đukanović, kazavši kako to on čita kao “ugrožavanje suvereniteta” susjednih država.
Plenković napao Vanđelića: On se bavi politikom
ŽESTOKO
Plenković napao Vanđelića: On se bavi politikom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE