GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: Ne moram slušati Vladu

Lauc: Ne moram slušati Vladu
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 11:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gordan Lauc, član vladinog Znanstvenog savjeta za koronavirus progovorio je ponovno o nesuglasicama među članovima znanstvenog savjeta.

Lauc je u četvrtak za N1 kazao je da više od godine dana imamo komunikacijski kaos i da su time izludjeli ljude.

'Pitanje je čemu služi cjepivo, da spriječi teža oboljenja. Prvo se komuniciralo da cjepivo sprečava od zaraze, pa da kada cijepimo veliki postotak ljudi, virusa neće biti. Pokazalo se da zaštita opada nakon šest mjeseci. Ja kažem da cjepivo nije mehanizam za zaustavljanje širenja virusa, nego da štiti od teških oblika virusa', kazao je.

On osobno, kaže, i mladim ljudima će reći da se nije loše cijepiti ako žele umanjiti rizik od teškog oboljenja. VIrusa ima puno i svi ćemo se zaraziti. Vlada bi morala reći, neće vas mjere zaštitit, da bi umanjili rizik od teškog oboljenja, trebate se cijepiti. Nemamo pravo ljudima nmetati cijepljenje ako cjepivo, kao svako, nosi i svoje rizike', kazao je.

'Mi živimo na prostoru koji se uvijek protivio stranom osvajaču, i nametanje bilo čega od strane Vlade u našem narodu stvara otpor. Nitko ništa neće prihvatiti kada mu to namećete, nego da ljudima objasnite nešto', kazao je.

kaže da sve što je napisao o koroni je cjelovito napisano i da mu se stalno izjave izvlače iz konteksta.

Na pitanje tko se na Znanstvenom savjetu složio s njim da cjepivo loše štiti od zaraze, kaže da je nekoliko kolega prikazalo znanstvene rezultate da cjepiva štite 50 posto nakon šest mjeseci. Nitko se tome nije protivio', kazao je.

Nakon šest mjeseci cjepivo štiti od zaraze 50 posto, drugo je zaštita od teških oblika bolesti. 75 posto zaraženih je mlađe od 50 godina. Najstarijih je skoro 75 posto cijepljenih i od dnevnog broja zaraženih jako će mali broj završiti u bolnici.

Kaže da treba razlučiti tko je preminuo s akutnom bolesti covida i završio u bolnicu od onih koji su dugotrajno u bolnici i pritom su zaraženi covidom.

'Ja nisam profesionalni savjetnik Vlade, ja ne moram slušati Vladu. Ja sam znanstvenik kojeg je Vlada zamolila da kaže svoje mišljenje i ja ću ga reći čak i kada ide protiv narativa', kazao je.

Kaže da se danas 50 posto mladih ne želi cjepiti i da smo napravili dugoročnu štetu jer smo nekoć imali jako malu skupinu antivaksera.

'Moja osobna preporuka je da je mudro odlučiti se za cijepljenje. No nikoga se ne smije ucjenjivati i tjerati jer taj onda preuzima rizik za nuspojave', smatra.

Kazao je da ovaj virus neće nestati kao što niti drugi nisu nestali. Polovica naših genoma su ožiljci virusa s kojima smo bili u kontaktu. Pitanje je predstavlja li virus sistemski problem za državu. Ja tvrdim da ne predstavlja. Ja od prošlog Božića govorim da bi sve bilo isto i bez mjera. 30 posto više maski znači deset posto sporije širenje virusa', kazao je.

Svi ćemo kad tad doći u kontakt s virusom.

'U Hrvatskoj imamo 72 tisuće zaposlenih u zdravstvu i 900 hospitaliziranih od covida. Naše zdravstvo je bilo preopterećeno i prije covida. Rasipamo 4, 5 milijuna kuna dnevno na PCR testove', kaže.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš upitan na konferenciji za medije u četvrtak ujutro strahuje li da se Znanstveni savjet Vlade ne raspadne zbog Gordana Lauca, Beroš je rekao da je zamolio i upozorio sve da je važno djelovati unisono, slati jasne i jednoznačne poruke i ne zbunjivati građanstvo.

“Osobno sam upozorio sve koji su sjedili na tom sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ali nikome ne možete zabraniti da iznosi svoje stavove. U jednom Savjetu loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi značilo da smo u nečemu pogriješili, ali to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i upozoravam sve koji participiraju u tome iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama da moguće rade štetu”, rekao je Beroš.

Što se Lauca tiče, Beroš je rekao da on sam odgovara za svoje mišljenje.

“Stav i zaključke Vladina Savjeta iznosi predstavnik Vlade, ali njemu nitko ne može zabraniti da ima drugačiji stav, ali kritiziram da to izlazi van. Mislim da će pojedinci shvatiti da svojim porukama štete i da će se to izmijeniti. Znanstveni savjet je tijelo koje donosi mišljenje, ali mjere donosi Stožer prema preporukama struke”, rekao je Beroš.

Upitan o brojnim upitnim stajalištima Gordana Lauca kad je u pitanju pandemija, Beroš je rekao da se ne može mijenjati ničija stajališta, ali da je važno da je u Savjetu velik broj različitih stručnjaka.

“Moramo poslati jasnu poruku i to je ono što je važno. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom. Pitajte njega zašto je to tako. Ne mislim da je riječ o teorijama zavjere, da netko ostvaruje ekstra profite zbog pandemije. To su njegovi stavovi s kojima se ja ne slažem”, rekao je Beroš.

Dodao je da osuđuje objave na društvenim mrežama, koje kritiziraju stavove Znanstvenog savjeta Vlade, koje bi trebalo biti unisono prema javnosti.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus u Hrvatskoj, znanstveni savjet
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE