GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauc: Ne moram slušati Vladu

Lauc: Ne moram slušati Vladu
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 11:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gordan Lauc, član vladinog Znanstvenog savjeta za koronavirus progovorio je ponovno o nesuglasicama među članovima znanstvenog savjeta.

Lauc je u četvrtak za N1 kazao je da više od godine dana imamo komunikacijski kaos i da su time izludjeli ljude.

'Pitanje je čemu služi cjepivo, da spriječi teža oboljenja. Prvo se komuniciralo da cjepivo sprečava od zaraze, pa da kada cijepimo veliki postotak ljudi, virusa neće biti. Pokazalo se da zaštita opada nakon šest mjeseci. Ja kažem da cjepivo nije mehanizam za zaustavljanje širenja virusa, nego da štiti od teških oblika virusa', kazao je.

On osobno, kaže, i mladim ljudima će reći da se nije loše cijepiti ako žele umanjiti rizik od teškog oboljenja. VIrusa ima puno i svi ćemo se zaraziti. Vlada bi morala reći, neće vas mjere zaštitit, da bi umanjili rizik od teškog oboljenja, trebate se cijepiti. Nemamo pravo ljudima nmetati cijepljenje ako cjepivo, kao svako, nosi i svoje rizike', kazao je.

'Mi živimo na prostoru koji se uvijek protivio stranom osvajaču, i nametanje bilo čega od strane Vlade u našem narodu stvara otpor. Nitko ništa neće prihvatiti kada mu to namećete, nego da ljudima objasnite nešto', kazao je.

kaže da sve što je napisao o koroni je cjelovito napisano i da mu se stalno izjave izvlače iz konteksta.

Na pitanje tko se na Znanstvenom savjetu složio s njim da cjepivo loše štiti od zaraze, kaže da je nekoliko kolega prikazalo znanstvene rezultate da cjepiva štite 50 posto nakon šest mjeseci. Nitko se tome nije protivio', kazao je.

Nakon šest mjeseci cjepivo štiti od zaraze 50 posto, drugo je zaštita od teških oblika bolesti. 75 posto zaraženih je mlađe od 50 godina. Najstarijih je skoro 75 posto cijepljenih i od dnevnog broja zaraženih jako će mali broj završiti u bolnici.

Kaže da treba razlučiti tko je preminuo s akutnom bolesti covida i završio u bolnicu od onih koji su dugotrajno u bolnici i pritom su zaraženi covidom.

'Ja nisam profesionalni savjetnik Vlade, ja ne moram slušati Vladu. Ja sam znanstvenik kojeg je Vlada zamolila da kaže svoje mišljenje i ja ću ga reći čak i kada ide protiv narativa', kazao je.

Kaže da se danas 50 posto mladih ne želi cjepiti i da smo napravili dugoročnu štetu jer smo nekoć imali jako malu skupinu antivaksera.

'Moja osobna preporuka je da je mudro odlučiti se za cijepljenje. No nikoga se ne smije ucjenjivati i tjerati jer taj onda preuzima rizik za nuspojave', smatra.

Kazao je da ovaj virus neće nestati kao što niti drugi nisu nestali. Polovica naših genoma su ožiljci virusa s kojima smo bili u kontaktu. Pitanje je predstavlja li virus sistemski problem za državu. Ja tvrdim da ne predstavlja. Ja od prošlog Božića govorim da bi sve bilo isto i bez mjera. 30 posto više maski znači deset posto sporije širenje virusa', kazao je.

Svi ćemo kad tad doći u kontakt s virusom.

'U Hrvatskoj imamo 72 tisuće zaposlenih u zdravstvu i 900 hospitaliziranih od covida. Naše zdravstvo je bilo preopterećeno i prije covida. Rasipamo 4, 5 milijuna kuna dnevno na PCR testove', kaže.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš upitan na konferenciji za medije u četvrtak ujutro strahuje li da se Znanstveni savjet Vlade ne raspadne zbog Gordana Lauca, Beroš je rekao da je zamolio i upozorio sve da je važno djelovati unisono, slati jasne i jednoznačne poruke i ne zbunjivati građanstvo.

“Osobno sam upozorio sve koji su sjedili na tom sastanku na važnost te činjenice. Članstvo u Savjetu je dobrovoljno, ali nikome ne možete zabraniti da iznosi svoje stavove. U jednom Savjetu loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi značilo da smo u nečemu pogriješili, ali to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i upozoravam sve koji participiraju u tome iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama da moguće rade štetu”, rekao je Beroš.

Što se Lauca tiče, Beroš je rekao da on sam odgovara za svoje mišljenje.

“Stav i zaključke Vladina Savjeta iznosi predstavnik Vlade, ali njemu nitko ne može zabraniti da ima drugačiji stav, ali kritiziram da to izlazi van. Mislim da će pojedinci shvatiti da svojim porukama štete i da će se to izmijeniti. Znanstveni savjet je tijelo koje donosi mišljenje, ali mjere donosi Stožer prema preporukama struke”, rekao je Beroš.

Upitan o brojnim upitnim stajalištima Gordana Lauca kad je u pitanju pandemija, Beroš je rekao da se ne može mijenjati ničija stajališta, ali da je važno da je u Savjetu velik broj različitih stručnjaka.

“Moramo poslati jasnu poruku i to je ono što je važno. U mnogim stavovima se osobno ne slažem s Laucom. Pitajte njega zašto je to tako. Ne mislim da je riječ o teorijama zavjere, da netko ostvaruje ekstra profite zbog pandemije. To su njegovi stavovi s kojima se ja ne slažem”, rekao je Beroš.

Dodao je da osuđuje objave na društvenim mrežama, koje kritiziraju stavove Znanstvenog savjeta Vlade, koje bi trebalo biti unisono prema javnosti.

Tagovi: Gordan Lauc, koronavirus u Hrvatskoj, znanstveni savjet
PROČITAJ I OVO
Pavić Šimetin potvrdila da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu
CJEPIVO
Pavić Šimetin potvrdila da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu
ZAGREB - Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin rekla je u petak kako se može pretpostaviti da novi soj koronavirusa, nazvan omikron, u Hrvatskoj još nije stigao, a potvrdila je da će Hrvatska 20. prosinca dobiti cjepivo za djecu.
Fauci: SAD želi više podataka prije zatvaranja granica zbog nove varijanta virusa
PORUKE
Fauci: SAD želi više podataka prije zatvaranja granica zbog nove varijanta virusa
WASHINGTON - Sjedinjene Države čekaju više znanstvenih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja "promišljene odluke" o mogućem zatvaranju granica, rekao je u petak savjetnik Bijele kuće za pandemiju.
WHO klasificirao novu varijantu koronavirusa kao onu koja izaziva zabrinutost
VIRUS
WHO klasificirao novu varijantu koronavirusa kao onu koja izaziva zabrinutost
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirao je B.1.1.529 kao varijantu koja predstavlja zabrinutost.
Njemačka: Hitno se traže strože mjere i uvođenje obveze cijepljenja
ALARMANTNO
Njemačka: Hitno se traže strože mjere i uvođenje obveze cijepljenja
BERLIN - Njemački ministar zdravstva Jens Spahn i vodeći njemački epidemiolozi u petak traže hitno postroženje mjera protiv pandemija, a sve su glasniji zahtjevi za uvođenjem obveze cijepljenja, dok zemlja bilježi nove rekorde zaraze.
Milanović: Podržavam dio Mostove referendumske inicijative
PORUKE
Milanović: Podržavam dio Mostove referendumske inicijative
ZAGREB - Dolaze nam četiri helikoptera Black hawk, gdje ćemo to držati? U Westinu? Nisu napravljeni hangari, napomenuo je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE