GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Li Keqiang: Pelješki most promiče prijateljstvo Kine i Hrvatske

Li Keqiang: Pelješki most promiče prijateljstvo Kine i Hrvatske
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2022 / 23:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pelješki most je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz suradnje Kine i Europske unije za što će se Peking nastaviti zalagati, rekao je u utorak kineski premijer Li Keqiang na otvorenju Pelješkog mosta.

"Pelješki most odražava prijateljske odnose Kine i Hrvatske. Most je spojio sjever i jug Hrvatske. Ne samo što je znatno skratio vrijeme putovanja, ostvario dugogodišnji san lokalnih stanovnika, znatno olakšao tokove ljudi i roba i što će snažno poticati hrvatski gospodarski i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, nego će učvrstiti i prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske", rekao je Li u video poruci.

Kineski premijer je dodao da "možemo reći da je Pelješki most - most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske", kao i "odraz suradnje Kine i EU".

Li je naglasio da je ovaj projekt pokazatelj da "zemlje različitih povijesnih i kulturnih nasljeđa apsolutno mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji i postići efekt da "jedan plus jedan može biti više od dva"".

Kineski premijer je rekao da će se Peking nastaviti zalagati za jačanje suradnje s Unijom, što smatra važnim za "razvoj i napredak čovječanstva".

"Put otvorene suradnje i dalje ima svijetlu budućnost i on je pravi smjer ostvarivanja uzajamnih, zajedničkih i višestrukih koristi. I Kina i EU predstavljaju važne političke snage i vodeće su globalne gospodarske sile".

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna talijanska i turska tvrtka, a kineski premijer je istaknuo da se kineske tvrtke natječaj dobile u pravdenom tržišnom natjecanju.

Kineski premijer je čestitao hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu te uputio pozdrave izvođaču radova i svima koji su sudjelovali u izgradnji Pelješkog mosta.

"Unatoč višestrukim iskušenjima kao što su loše vremenske prilike, epidemija covida-19 i potresi, izgradnja mosta je završila po planu i most se može pustiti u promet što je doista zadivljujući uspjeh", naglasio je Li.

"Iskreno se nadam da će Pelješki most, ta šarena duga, ne samo dati novi sjaj životu i blagostanju građana Hrvatske, nego i unaprijediti odnose i suradnju Kine i Hrvatske, kao i Kine i EU-a u budućnosti", zaključio je kineski premijer u video poruci.

Tagovi: Li Keqiang, Pelješki most, China Road and Bridge Association
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE