GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor

Lidl Srbija, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistio i Zlatibor
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Nakon planina Kopaonik, Stara planina i Fruška gora, kompanija Lidl Srbija je, zajedno sa partnerima Gorskom službom spasavanja i Ekostar Pakom, očistila i Zlatibor i tako završila akciju uklanjanja otpada sa planina Srbije.

Tokom ove četiri velike akcije čišćenja sakupljeno je ukupno 150 džakova otpada, kako komunalnog tako i reciklabilnog, koji je preuzeo i dalje obradio partner specijalizovan za njegovo zbrinjavanje - Ekostar Pak. 

Cilj inicijative čišćenja planina Srbije je očuvanje životne sredine i prirodnih bogatstava koja su u velikoj meri zagađena. Pored čišćenja otpada koji ugrožava našu prirodu, teži se edukaciji građana i podizanju ekološke svesti o tome kako smanjiti otpad koji se proizvodi, kako ga ispravno odložiti i kako ga uspešno reciklirati nakon što se ukloni iz prirode.

„Za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom, vrlo je važno da shvatimo da smo svi odgovorni za njegovo zbrinjavanje – od domaćinstava i privrednih subjekata koji proizvode otpad, javnih komunalnih preduzeća i ovlašćenih sakupljača koji imaju ulogu da taj otpad prikupe, do reciklažnih kompanija koje otpad pretvaraju u novu sirovinu ili proizvod“, istakla je Bojana Perić, direktoka Ekostar Paka, operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

U skladu sa izrekom „Reduce, Reuse, Recycle“ – smanji, ponovo iskoristi i recikliraj, ključno je da se otpad adekvatno zbrinjava, kako bi nakon toga mogao biti iskorišćen kao sirovina za neke nove proizvode.

„Mnogi plastični materijali se mogu ponovo iskoristiti, ako su pravilno razvrstani u kontejnere namenjene za reciklažu. Kod nas još ima puno prostora za unapređenje sistema. Ali, uz malo truda i kroz podršku kompanija, kao što je Lidl Srbija sproveo ove akcije, može se unaprediti svest o problemu i podstaći njegovo rešenje.“, dodala je Bojana Perić.

Proteklog vikenda na Zlatiboru, gde je ujedno i završena akcija čišćenja planina kompanije Lidl Srbija, okupilo se više od 20 volontera koji su u celodnevnoj akciji očistili potez od 1.5 km koji vodi do poznatog izletišta „Spomenik“, sa kojeg je uklonjeno 30 džakova otpada.

Ova akcija je još jedna u nizu društveno odgovornih inicijativa kompanije za implementaciju strategije „REset Plastic“, čija je važna komponenta, između ostalog, i uklanjanje plastičnog otpada. Ekološka strategija „REset Plastic“ je usmerena na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, unapređenje dizajna pakovanja kako bi se smanjio udeo plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike i uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti. Na ovaj način smanjuje se upotreba plastike i zatvara njen krug. Saznajte više na ovom linku

Tagovi: Lidl Srbija, Bojana Perić, REset Plastic, Gorska služba spasavanja, Ekostar Pak, Zlatibor
PROČITAJ I OVO
Njemačka pooštrava mjere u prosincu, ali se nada predahu za Božić
MJERE
Njemačka pooštrava mjere u prosincu, ali se nada predahu za Božić
BERLIN - Premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su se na sastanku u ponedjeljak navečer o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi trebale nastupiti na snagu u prosincu, ali i o nekim iznimkama za Božić.
U Sloveniji 59 umrlih od korone, Vlada traži ogromne kazne
KORONAVIRUS
U Sloveniji 59 umrlih od korone, Vlada traži ogromne kazne
LJUBLJANA - Sloveniji su u posljednja 24 sata s 5596 testova potvrđene 1302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenska vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv covida-19.
U Hrvatskoj 2.323 nova slučaja zaraze, preminulo 47 osoba
NOVI PODACI
U Hrvatskoj 2.323 nova slučaja zaraze, preminulo 47 osoba
ZAGREB - Među njima su 2.093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta.
Stručnjaci: Varaždinski model treba primijeniti na cijelu Hrvatsku
STAVOVI
Stručnjaci: Varaždinski model treba primijeniti na cijelu Hrvatsku
VARAŽDIN - Stručnjaci traže da se strože epidemiološke mjere uvedu odmah, donosno da se varaždinski model primijeni na čitavu Hrvatsku.
Gantar skeptičan glede masovnog testiranja
SKEPSA
Gantar skeptičan glede masovnog testiranja
LJUBLJANA - Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar ocijenio je upitnim smisao masovnog testiranja stanovništva, upozorivši da kapacitete testiranja treba usmjeriti na domove za starije te zdravstvene djelatnike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE