GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Liječnici: Od korone umiru sve mlađi

Liječnici: Od korone umiru sve mlađi
SMRTNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 08:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Broj preminulih od covida-19 posljednjih dana dramatično raste - u samo pet dana preminulo je 50 osoba, a prosječna dob preminulih na Odjelu za intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za čak je sedam godina niža nego prije dva tjedna.

Prema konstataciji infektologa dr. Vladimira Krajinovića iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice, koju je objavio tijekom rasprave s molekularnim biologom dr. Gordanom Laucom na Facebooku, dob preminulih u dva tjedna pala je s prosječnih 70 na 63 godine.

"Nisam stručnjak za covid-19, ali u intenzivnoj gdje radim s bolesnicima već skoro 8 mjeseci smrtnost je ista - oko 50 posto, a za one na respiratoru 60 posto. I to je tako konstantno bez promjene u odnosu na godišnje doba. Prosječna dob je do prije 2 tjedna bila 70 godina, a zadnja dva tjedna se smanjuje na 63 godine. Svi bolesnici imaju istu bolest, svi su kao preslikani. Koristimo dosta HFNC (nazalno davanje kisika), prije mehaničke ventilacije i remdesivir i nemamo nikakve razlike u ishodu liječenja.

Prije deset dana sam vidio podatke iz Ljubljane. Kao preslikani naši rezultati. Tumačenje smrtnosti i usporedbe pojedinih zemalja dosta su nezgodne i vrijeme će pokazati kako se stvari prikazuju i što je stvarno stanje. Ne bih se žurio sa zaključcima", napisao je u diskusiji o tezi dr. Lauca da je virus tijekom ljeta bilo puno lakše preboljeti te da se što više mladih trebalo zaraziti kako bi s imunitetom dočekali jesen, piše Jutarnji list.

Kako većina teških pacijenata završi upravo na intenzivnoj, njegov pogled na covid pacijente više je nego 'iz prve ruke'.

Da se dob umrlih teških slučajeva snižava zapažaju i druge zemlje, a nedavno američko istraživanje pokazalo je i da su hospitalizirane osobe sve mlađe te da je među teškim slučajevima sve više mlađih od 60 godina. Nedavni podaci pokazuju da je među hospitaliziranima u SAD-u trenutno samo 16 posto starijih od 65, ali je zato 23 posto onih u dobi od 18 do 29 godina. Uvjereni su da bi smrtnost, s obzirom na velik broj zaraženih, bila i veća da u međuvremenu liječnici nisu pronašli bolje metode za borbu protiv virusa unatoč činjenice da pravog lijeka za sad nema.

Hrvatske velike brojke zadnjih dana komentirala je i prof.dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr, Fran Mihaljević na Skupu Hrvatske udruge poslodavaca (UPUZ).

"Ne čudi me nakon ljeta povećani broj oboljelih jer su se neki ljudi ponašali kao da se ništa ne događa ali ipak vjerovali smo da će se to početi događati u studenom i prosincu. Situacija je ozbiljna i zato je nužno poštivati epidemiološke mjere od pravilnog nošenja maski do distance. Nadam se da će lakše biti nakon što dobijemo cjepivo" rekla je prof.dr. Markotić.

Tagovi: Vladimir Krajinović, Gordan Lauc, . Alemka Markotić, koronavirus u Hrvatskoj, Zavod za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE