GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone

Liječnik objasnio kako je došlo do smrti najmlađe žrtve korone
RIJETKI SINDROM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, prof. Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom koji je uzrokovao smrt najmlađe žrtve korone, 11-godišnjaka koji je sinoć preminuo.

- Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti - kazao je Večernjem listu prof. Tešović.

Još proljetos liječnici su uočili kako covid-19 kod mladih do 19 godina može razviti multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Prof. dr. Goran Tešović ranije je već objašnjavao kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina, a rijetko starije od 19 godina. Zabilježeno je desetak sličnih slučajeva. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine.

Simptomi koji ukazuju na sindrom su vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip i promjene na sluznici.

– Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kazao je u prosincu prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima, a liječnici i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom.

Tagovi: Goran Tešović, Goran Tešović objasnio je rijetki multisistemni inflamatorni sindrom, najmlađa žrtva korone, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE