GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljana je najveći prijatelj bicikala u Srednjoj Europi

Ljubljana je najveći prijatelj bicikala u Srednjoj Europi
BICIKLI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / indikator.ba
LJUBLJANA - Svake dvije godine Copenhagenize Design, konsultantska tvrtka koja savjetuje gradove o tome kako poboljšati svoju biciklističku infrastrukturu, objavljuje indeks s popisom dvadeset gradova na svijetu koji najviše vole biciklizam.

U vijestima koje će malo koga iznenaditi, na vrhu liste nalazi se danski glavni grad Kopenhagen, a slijede ga nizozemski gradovi Amsterdam i Utrecht.

Zabrinjavajuće je da je od svih gradova u srednjoj i istočnoj Europi samo jedan - glavni grad Slovenije Ljubljana - ušla u taj indeks, nalazi se na 14. mjestu.

Prema Copenhagenize Design -u, Ljubljana je mali grad s biciklističkom populacijom svih dobi i sposobnosti, a bicikli su za mnoge vodeći oblik prijevoza.

- Bicikl se ozbiljno shvaća kao element važan za zdrav razvoj grada, kaže se.

Grega Stopar iz slovenskog biciklističkog udruženja Rajd kaže da su se ljubljanski dužnosnici odlučili na promjenu prije desetak godina, kada su prihvatili "moderne ideje o tome kako bi grad trebao izgledati".

- Zatvorili su središte grada za [motorizirani] promet i stavili pješake i bicikliste u središte pažnje, kaže on, dodajući da se Ljubljana također može pohvaliti shemom dijeljenja bicikala koju naziva "jeftinom i prijateljskom".

Dodaje i kako su Slovenci općenito jako zainteresirani za biciklizam. Slovenac Tadej Pogačar nedavno je osvojio svoj drugi Tour de France zaredom, dok je sunarodnjak Primož Roglič sada osvojio posljednja tri Toura po Španjolskoj, postigavši svoju posljednju pobjedu upravo prošlog vikenda 5. rujna.

No, što se tiče biciklističke infrastrukture, Stopar kaže da bi Ljubljana mogla bolje.

- Unutar grada postoji prilično dobra mreža, ali još uvijek nam nedostaju široke i prilagođene biciklističke staze koje vode u grad i izvan njega-do prigradskih područja i šire. I zasigurno nam nedostaje bolja integracija s drugim oblicima javnog prijevoza, osobito autobusima i vlakovima, rekao je za Emerging Europe.

Unatoč problemima, koji također uključuju nedostatak parkirališta za bicikle, Ljubljana je i dalje daleko ispred drugih gradova u europskoj regiji u nastajanju.

Što drugi mogu naučiti iz Ljubljane?

- Uklonite automobile s ulica i biciklisti će se pojaviti u velikom broju, kaže on. To je, po mom mišljenju, najvažnija stvar, navodi Emerging Europe.

Tagovi: Ljubljana, Copenhagenize Design, Grega Stopar, bicikli, Tadej Pogačar, Primož Roglič
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE