GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lockdown u bavarskoj idili

Lockdown u bavarskoj idili
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MUNCHEN - Regija na jugoistoku Bavarske postigla je neslavni njemački rekord u broju novozaraženih. Nakon proglašenja lockdowna, ova popularna turistička destinacija je u samo nekoliko sati doslovce opustjela.

Na brdima već leži prvi snijeg, u dolini su krošnje obojane u crveno i žuto. Prekrasan jesenski dan mami vedrim plavim nebom i ugodnim temperaturama u turističku idilu regije Berchtesgadener Land. No umjesto da uživaju, turisti pakiraju kofere. Hoteli i privatni smještaji se prazne. Zbog rapidnog rasta broja zaraženih koronavirusom usred jesenskih školskih praznika ovdje je praktički preko noći proglašen lockdown. Stanovnici ne smiju napuštati svoje domove bez opravdanog razloga, zatvoreni su škole, dječji vrtići i ugostiteljski objekti. I svi turisti su odmah morali napustiti regiju, većina njih usred svog godišnjeg odmora.

Jedan 80-godišnji turist iz Duisburga kaže da je tužan i razočaran. On je sa suprugom trebao u ovoj alpskoj idili provesti 11 dana, no umjesto toga, u roku nekoliko sati su morali spakirati stvari i otputovati kući. I iznajmljivači su razočarani. Jedan od njih kaže: „Srce nas je boljelo što goste moramo poslati kući." No odmah dodaje: „Ali to je konzekventno."

U ponedjeljak (19.10.) je Berchtesgadener Land postigao tragični njemački rekord: 272,8 novozaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana. U utorak je brojka pala na 236, no to nije moglo spriječiti proglašavanje lockdowna – prvog u Njemačkoj od proljeća.

Mjere su stupile na snagu u utorak u 14 sati, pa je do tada svuda vladala poprilična gužva. Ljudi su se na brzinu opskrbljivali živežnim namirnicama i drugim potrepštinama. Unatoč tome, police u trgovinama nisu ostale prazne. Dieter Schönwälder, šef jednog supermarketa kaže: „Nema nestašice. Svi proizvodi su tu." No nedostajat će turisti kao kupci. Ova regija živi od turizma.

Teško je pogođena i gastronomija – hrana se smije prodavati samo za ponijeti kući, bez posluživanja za stolom. I turistički djelatnici su zabrinuti. Mada je ovo ljeto sezona bila bolja nego prošle godine. No, kako kaže predstavnica lokalne turističke zajednice Ursula Wischgoll, ljeto nije moglo u potpunosti nadoknaditi štetu nastalu zbog lockdowna u proljeće.

Predsjednica Bavarskog udruženja hotela i ugostitelja Dehoga Angela Inselkammer kritizira: „Ne shvaćamo zašto je do prisilnog zatvaranja svih prenoćišta moralo doći odmah." Ona kaže da svi hoteli imaju razrađene higijenske mjere i da ovakvo zatvaranje preko noći nijedan hotel i privatni iznajmljivač neće financijski lako podnijeti. Osim toga, mnogi su očekivali puno i od predstojeće zimske sezone.

No zašto je taj neslavni rekord u broju novozaraženih postigla baš ova regija na jugoistoku Bavarske? Vlasti o tome šute. Bavarski premijer Marcus Söder samo je kao mogući izvor zaraze naveo privatnu proslavu. Stanovnici špekuliraju da je ovaj novi val potekao od jedne rođendanske proslave sa stotinu gostiju. Ali predsjednik okruga Bernhard Kern to opovrgava i govori o „difuznom događanju zaraze".

On tvrdi da uzrok nije jedna jedina proslava. Drugi pak sumnjaju da je netko donio virus iz susjednog austrijskog mjesta Kuchl, koje je već neko vrijeme u karanteni zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih. No mnogi ni u to ne vjeruju, jer ovdje gotovo da i nema stanovnika koji bi recimo živio s bavarske strane granice, a radio u Austriji.

Brojni automobili s turistima su u utorak napustili ovu regiju. Bavarske vlasti su im preporučile da kod kuće za svaki slučaj obave testiranje na koronavirus.

Tagovi: Bavarska, lockdown, Marcus Söder , Angela Inselkammer, koronavirus u Njemačkoj, Berchtesgadener Land
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE