" />
"> London predlaže grupi G7 mehanizam za brzo suzbijanje dezinformacija | SEEbiz.eu

London predlaže grupi G7 mehanizam za brzo suzbijanje dezinformacija

London predlaže grupi G7 mehanizam za brzo suzbijanje dezinformacija
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2021 / 18:06
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Ujedinjeno Kraljevstvo željelo bi da članice G7 uspostave mehanizam brzog suzbijanja "propagande" i dezinformacija, posebno iz Rusije, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

O tom će se prijedlogu razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova G7 koji se od ponedjeljka do srijede održava u Londonu.

"Želimo da se članice G7 slože u pogledu mehanizma brzog pobijanja dezinformacija, kako bismo, kada ustanovimo da se objavljuju laži, propaganda ili lažne vijesti, mogli objaviti demanti i iznijeti istinu, koju će čuti stanovnici ove zemlje, ali i građani Rusije ili Kine i cijelog svijeta ", rekao je novinarima šef britanske diplomacije.

Po pisanju lista Sunday Times, istraživanje koje je financirao britanski Foreign Office pokazalo je da "proruski trolovi" objavljuju zlonamjerne komentare na internetskim stranicama britanskih novina, nastojeći tako stvoriti dojam da javnost podupire rusku agresiju na Ukrajinu.

Nakon toga ih koriste ruski državni mediji kako bi izgledalo da britansko javno mnijenje podržava Moskvu, piše list, dodajući da se isti postupak koristi i protiv medija iz još 14 zemalja, a među njima su i neke članice G7, poput Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država.

Rezutati istraživanja bit će predstavljeni u utorak u Londonu, na prvome sastanku uživo ministara vanjskih poslova zemalja članica G7 u zadnje dvije godine.

Ministarstvo vanjskih poslova nedavno je pozvalo na razgovor ruskog veleposlanika u Londonu. Britanska vlada je izrazila "ozbiljnu zabrinutost zbog zamijećene sklonosti Rusije da zauzima zlonamjerna stajališta".

Ministarstvo je u subotu najavilo da će za projekte međunarodnog servisa BBC-ja u borbi protiv dezinformacija izdvojiti svotu od osam milijuna funta (oko 9,2 milijuna eura).

Ovaj je tjedan Europski odjel za borbu protiv dezinformacija objavio izvještaj u kojemu stoji da Rusija i Kina pribjegavaju širenju kleveta, nastojeći tako potkopati povjerenje stanovništva u cjepiva koja je odobrila Europska unija, da bi u konačnici na tržište plasirale vlastita cjepiva.

Tagovi: hibridni rat, dezinformacije, Rusija, Velika Britanija, skupina G7
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE