GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lov na divlje svinje nije zabranjen, ali se moraju uzimati uzorci za analizu

Lov na divlje svinje nije zabranjen, ali se moraju uzimati uzorci za analizu
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 16:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon slučaja prve zaražene divlje svinje afričkom kugom u Dalmaciji, točnije na zadarskom području, nadomak grada, u 14 lovišta trebat će se provoditi stroge dezinfekcijske mjere, obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli svinja.

Također, najstrože se zabranjuje dijeljenje mesa tih životinja.

Lovci, kažu da su očekivali da će ovaj virus doći u Zadarsku županiju s ličke, sjeverne strane. Pomalo ih je iznenadila zaražena divlja svinja tik uz gradsku prometnicu.

- Vidimo da nemamo potvrđen niti jedan slučaj zaražene domaće svinje na području Zadarske županije. Naravno profilaksa će pokazati tijekom ovih dana i mjeseci jesu li su te svinje pozitivne ili nisu, rekao je Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su izvijestili kako je utvrđen pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu (ASK) u divlje svinje nađene uginule na području Zadarske županije te kako je u tijeku detaljno epidemiološko istraživanje kojim će se dodatno utvrditi okolnosti, postupanje i aktivnosti vezane za taj slučaj.

Iz Ministarstva navode kako su 26. rujna ove godine zaprimili izvješće Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) kojim je utvrđen pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu u divlje svinje nađene uginule na području Zadarske županije. Isti dan je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila nadzor, kojim je utvrđena lokacija pronalaska lešine od strane komunalnog redara Grada Nina te ostale aktivnosti ovlaštene veterinarske organizacije - Veterinarske stanice Zadar u svrhu uzimanja uzorka te neškodljivog zbrinjavanja lešine.

- Prilikom inspekcijskog nadzora nije utvrđeno činjenično stanje u odnosu na uzrok uginuća (udar automobila, prirodna smrt uz javnu prometnicu), stoga je važno napomenuti da je u tijeku detaljno epidemiološko istraživanje kojim će se dodatno utvrditi okolnosti, postupanje i aktivnosti vezane za predmetni slučaj, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako je s obzirom da je Programom nadziranja određeno da se u ovlašteni službeni laboratorij šalju cijela trupla, potrebno utvrditi razloge odstupanja (poslana je slezena).

Patoanatomski nalaz životinje ukazuje na mogućnost traume i udara automobila, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede uz dodatnu napomenu kako Ministarstvo do danas nije zaprimilo informaciju o naletu vozila na divlju svinju na području Zadarske županije.

Podsjećaju i kako je rješenjem od 27. rujna ove godine, nastavno na pojavu bolesti u divlje svinje, određena zaražena zona koja obuhvaća područje gradova, općina i naselja u Zadarskoj županiji u kojima se provode mjere sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, a iste se odnose na populaciju divljih svinja te na objekte s držanim svinjama u području županije obuhvaćene zaraženom zonom.

Inače, predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić jučer je Hini potvrdio da je u Zadarskoj županiji otkriven prvi slučaj ASK i to na divljoj svinji, čija je lešina prije desetak dana pronađena na području Lovišta Blatski gaj.

Divlja svinja je, kako je kazao, najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to i mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja, jer nema nikakvog zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju, rekao je Perić.

Istaknuo je također kako je u svim lovištima potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja, kazao je jučer Perić.

Tagovi: DIVLJE SVINJE, SVINJE, hRVATSKI LOVAČKI SAVEZ
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE