GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lukašenko će od Putina tražiti pomoć da ostane na vlasti

Lukašenko će od Putina tražiti pomoć da ostane na vlasti
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / H
MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tražit će podršku Vladimira Putina na ključnom sastanku u ponedjeljak, nakon velikih prosvjeda u Minsku peti vikend zaredom na kojima se tražila njegova ostavka.

Lukašenko, koji se suočava s najozbiljnijom krizom u 26 godina vladavine, otputovat će u rusko crnomorsko ljetovalište Soči, svjestan da mu je sudbina u Putinovim rukama.

Ekonomska i vojna podrška iz Moskve mogla bi mu pomoći da okrene situaciju u svoju korist dok se njegove sigurnosne snage brutalno obračunavaju s prosvjednicima.

Bjeloruska oporba optužuje Lukašenka za namještanje prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, dok on kaže da je pošteno pobijedio s 80 posto podrške. Otad su tisuće ljudi uhićene i gotovo svi ključni oporbeni čelnici su zatvoreni, deportirani ili prisiljeni na bijeg iz zemlje.

Barem 100 tisuća prosvjednika izišlo je na ulice glavnog grada Minska u nedjelju, izazivajući Lukašenka povicima "Ti si štakor". Policija kaže da je privela preko 400 ljudi.

Putinovi postupci dosad svjedoče da ne želi vidjeti pad čelnika susjedne bivše sovjetske republike pod pritiskom ulice - iako se Lukašenko često pokazao kao kompliciran i težak saveznik.

Prošli mjesec Putin je rekao da je spreman poslati policijske snage u Bjelorusiju na Lukašekov zahtjev, ali samo ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli. U ponedjeljak će Rusija poslati svoje snage u Bjelorusiju na zajedničke "slavenske bratske" vojne vježbe do 25. rujna, javlja novinska agencija RIA prenoseći riječi ministra obrane.

Rusija je također ponudila restrukturiranje bjeloruskog duga i potporu bankarskom sustavu.

Cijena daljnje podrške Moskve moglo bi biti Lukašenkovo prihvaćanje čak i veće ruske dominacije u odnosu dviju zemalja.

Kremlj odavno zagovara tješnju političku i ekonomsku integraciju s Minskom, uključujući i zajedničku valutu, no Lukašeno je odolijevao pritisku svoga moćnijeg susjeda.

Međutim, pozicija bjeloruskog čelnika mogla bi postati izrazito nesigurna ako se prosvjedi nastave.

Prosvjed u nedjelju bio je jedan od najvećih dosad.

"S ovim prosvjedom moramo pokazati da on ne kontrolira zemlju, da nije u poziciji da govori u ime Bjelorusa", rekao je Gennady (35), logistički radnik koji nije želio otkriti svoje prezime.

Tagovi: Aleksandar Lukašenko, Bjelorusija, Vladimir Putin, Rusija
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE