GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje

Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje
SNAGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2022 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom.

Helikopteri i vojni zrakoplovi raspoređeni u Gomelu, Baranovitchiju i Lounintsu jamče trenutačno sigurnost te granice između dviju bivših sovjetskih republika, kazao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog vijeća sigurnosti, prenosi agencija Belta.

Rekao je da se radi o raspoređivanju “pet taktičkih skupina bataljona za zaštitu tog južnog smjera” koje obuhvaćaju stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem.

Lukašenko, koji je saveznik Moskve, ipak je istaknuo kako njegova zemlja neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu. “To nije naš zadatak”, naglasio je.

Također je zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na granici s Poljskom, na zapadu, kako bi zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga. “Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju”, dodao je bjeloruski predsjednik.

Pritom je rekao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel (jug), kako bi ih rasporedio uz zapadnu granicu.

S druge strane predvodnica bjeloruske oporbe, koja živi u izbjeglištvu u Litvi, Svetlana Tihanovskaja, najavila je pokretanje “proturatne mobilizacije” u Bjelorusiji.

“Mora se prestati gledati Bjeloruse kao agresore”, rekla je, pozivajući bjeloruske vojnike da ili “da odbiju sudjelovati u ratu ili da prijeđu na ukrajinsku stranu”.

Prema službenom Minsku, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ne sudjeluje ni jedan bjeloruski vojnik, dok službeni Kijev tvrdi da ruske snage koriste bjeloruski teritorij za svoje napade na Ukrajinu.

Tagovi: Aleksander Lukašenko, Ukrajina, Bjelorusija, Poljska
PROČITAJ I OVO
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
SUMNJE
Puljak: Sumnjamo da je Dabro stekao diplomu u Travniku
ZAGREB - Šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te su govorili o političkim i društvenim aktualnostima.
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
KONTROLA
Francuska pokrenula opsežnu operaciju povratka kontrole u Novoj Kaledoniji
PARIZ - Francuska je u nedjelju pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad
UHIĆENJE
Djevojčica iz Crne Gore uhićena u Grazu: Planirala teroristički napad

GRAZ - Četrnaestogodišnja djevojčica, državljanka Crne Gore, uhićena je danas u Grazu zbog sumnje da je planirala teroristički napad nožem u centru grada, priopćila je policija.

Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
PORUKE
Šušnjar: Ući ću u ministarstvo, snimiti situaciju i onda ćemo gledati što dalje
ZAGREB - "Ja mislim da ću se dobro snaći, punoljetan sam u odvjetništvu. Odvjetništvo daje širinu, pogotovo iz aspekta podrške koju smo pružali do sad gospodarskim subjektima kao odvjetnici, tako da mislim da će ići dobro jedno s drugim", rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar za RTL na pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
NAKON ATENTATA
Stanje Roberta Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
BRATISLAVA - Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica je stabilno, no i dalje je ozbiljno, rekao je u subotu slovački ministar zdravstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE