GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lukšić: Sve je više težih kliničkih slika i kod mladih ljudi

Lukšić: Sve je više težih kliničkih slika i kod mladih ljudi
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 09:18
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Ivan Lukšić, ravnatelj covid-bolnice KB Dubrava, jutros je u razgovoru za N1 televiziju komentirao stanje u bolnici. Kazao je da je točno da imaju stagnaciju priljeva, ali to ne znači da je situacija bolja.

"Imamo dnevni prijem 40 do 45 bolesnika, imamo nešto veći otpust jer jedan dio lakše bolesnih ide u Arenu. Stagnacija je, ali nije poboljšanje. Imamo kontinuirani priljev, otpust i broj bolesnika koji preminu tako da su brojevi u jednoj nivelaciji. Druge bolnice oko Zagreba imaju blagi porast oboljelih od covida i povećavaju kapacitete", rekao je Lukšić.

Jutros su u bolnici bila 462 pacijenta, 82 na respiratoru. "Ali to se mijenja iz sata u sat, s obzirom na jaku dinamiku prijema i otpusta", dodaje Lukšić.

"Vodimo detaljnu statistiku kako se i inače vodi u bolnicama, imamo više od 70 posto bolesnika koji su na respiratoru i koji imaju više od 3 komorbiditeta tako da je nespretno govoriti o postotku preživljavanja, može biti zbunjujuće ako se gledaju izolirani podaci i treba ih promatrati šire", kaže Lukšić.

Lukšić je otkrio i kako u zadnje vrijeme ima sve više težih kliničkih slika i kod mlađih ljudi.

Je li drugačija klinička slika pacijenata sada i na proljeće, oko čega dolazi do svađe među znanstvenicima?

"To je potpuno normalno i očekivano da znanstvenici imaju različite poglede i da imaju živu diskusiju. Moramo biti svjesni trenutka i odgovornosti za izgovorenu riječ ako je izvučena iz nekog konteksta ili se samo jedan dio interpretira. Moramo obratiti pažnju kako komuniciramo", komentirao je Lukšić.

"Diskusija je uvijek potrebna, i znanstvena aktivnost je potrebna, mislim da je pružanje pomoći u Dubravi sada najvažnije, neka dođu k nama, neka prate svijetle primjere, pružanje konkretne pomoći bila bi izvrsna prilika za sve da pomognu u pandemiji.

Znanstveni savjet je tu da znanstveno promišlja i savjetuje, mi imamo institucije, mislim da svatko treba ostati u svojoj zoni odgovornosti", zaključio je Lukšić.

Tagovi: Ivan Lukšić, KB Dubrava, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Kako je izgledao probni covid domjenak?
EKSPERIMENT
Kako je izgledao probni covid domjenak?
ZAGREB - Više od godinu dana Hrvatska, kao uostalom i veći dio svijeta, živi pod restrikcijama i epidemiološkim mjerama uslijed pandemije smrtonosnog koronavirusa.
Boško Obradović: Ja sam najbolji kandidat opozicije
SAMOUVEREN
Boško Obradović: Ja sam najbolji kandidat opozicije
BEOGRAD - Lider Dveri Boško Obradović izjavio je danas da smatra sebe za najboljeg opozicionog kandidata za suprotstavljanje aktuelnoj vlasti, kako je naveo, od svih trenutno aktivnih opozicionih lidera na srpskoj političkoj sceni.
Mesić podupro kandidaturu Borisa Miletića
POTPORA
Mesić podupro kandidaturu Borisa Miletića
PULA - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u četvrtak je u Puli podupro kandidaturu Borisa Miletića za istarskog župana te Elene Puh Belci za gradonačelnicu Pule ocjenjujući da je Istra "uvijek prednjačila u civilizacijskom smislu, a otkad se Hrvatska osamostalila, još i više".
Božinović: Od 1. lipnja moguće popuštanje mjera
POPUŠTANJE
Božinović: Od 1. lipnja moguće popuštanje mjera
ZAGREB - "S obzirom na to da zadnjih dana broj novozaraženih pada, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja nakon određenih testova koje planiramo provesti."
Mario Draghi se odrekao premijerske plaće
POTEZI
Mario Draghi se odrekao premijerske plaće
RIM - Mario Draghi, koji prima barem dvije izdašne državne imovine i posjeduje ili dijelom posjeduje desetak kuća, rekao je da neće uzimati plaću za svoj posao talijanskog premijera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE