GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 09:00
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da detaljnije prouči pitanje prijenosa virusa između čovjeka i kućnih ljubimaca.

Prema studiji čiji su rezultati u srijedu objavljeni na internetskoj stranici časopisa Science, i feretke se mogu zaraziti virusom SARS-CoV-2 koji izaziva bolest Covid -19.

Psi, kokoši, svinje i patke nisu izgledni kandidati za zarazu tim koronavirusom, zaključili su znanstvenici nakon dvomjesečne studije.

Cilj studije bio je otkriti koje su životinje izložene riziku zaraze tim virusom kako bi se mogle koristiti u testiranju cjepiva za borbu protiv pandemije Covida - 19, koja je odnijela 90-ak tisuća ljudskih života u svijetu od prosinca 2019. kad se pojavila u Kini.

Vjeruje se da se SARS-CoV-2 proširio na ljude sa šišmiša. Osim nekoliko slučajeva zaraze mački i pasa, do sada nema nekih dokaza da kućni ljubimci mogu biti kliconoše.

U nedjelju je testiranje pokazalo da je tigrica u zoološkom vrtu u njujorškom Bronxu, koja je počela suho kašljati i izgubila je apetit nakon kontakta sa zaraženim čuvarom, pozitivna na koronavirus.

Istraživanje provedeno u Kini u siječnju i veljači pokazalo je da su mačke i feretke vrlo podložne zarazi virusom kad su ih znanstvenici pokušali zaraziti unošenjem virusa putem nosa.

Otkrili su i da mačke mogu zaraziti jedna drugu respiratornim kapljicama. Zaražene su mačke imale virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crijevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

"Otkrivanje SARS-CoV-2 kod mačaka trebalo bi uzeti u obzir u okviru napora u eliminaciji bolesti COVID-19 kod ljudi", navode autori istraživanja.

Kod feretki je virus otkriven u gornjem dijelu dišnog sustava no nije izazvao teške simptome.

Testiranje pasa na antitijela pokazalo je da imaju manje izgleda zaraziti se, a svinje, kokoši i patke iako su bile izložene virusu, nisu ni u jednom slučaju bile pozitivne na virus.

"To je i zanimljivo i nije previše iznenađujuće s obzirom na izvornu epidemiju SARS-a u kojoj su cibetke možda bile jedan od prenositelja epidemije virusa na ljude", kaže Daniel Kuritzkes, voditelj odjela zaraznih bolesti iz bostonske bolnice Brigham and Women's.

"Ovo istraživanje podupire preporuke da se ljudi koji boluju od Covida-19 trebaju izolirati ne samo od svih ukućana nego i od kućnih ljubimaca kako ne bi prenijeli virus na ljubimce, naročito mačke", kaže on.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da će sada detaljnije proučiti ulogu kućnih ljubimaca u ovoj zdravstvenoj krizi.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kazala je da na temelju dosadašnjih dokaza "nema razloga vjerovati da kućni ljubimci igraju ulogu u prijenosu virusa na čovjeka, ali ih čovjek može zaraziti".

Glavni epidemiolog WHO-a Mike Ryan pozvao je ljude da se ne iskaljuju na životinjama zbog epidemije koja je pogodila čovjeka.

"To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa s poštovanjem i ljubaznosti. Oni su žrtve poput svih nas", poručio je.

Tagovi: mačke, koronavirus, psi, svinje, Svjetska zdravstvena organizacija, časopis Science
PROČITAJ I OVO
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
JASNA PORUKA
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
SUBOTICA - Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
TVRDNJE
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
RIM - Talijanski zdravstveni djelatnici slažu se kako je virus znatno oslabio u odnosu na početak širenja zaraze i primjećuju kako su i simptomi bolesti postali puno blaži.
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE