GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron: Cijepljenje postaje obvezno za zdravstvene radnike

Macron: Cijepljenje postaje obvezno za zdravstvene radnike
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 21:44
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Cijepljenje protiv covida-19 postaje obvezno za sve francuske zdravstvene radnike i osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim pacijentima, najavio je u ponedjeljak predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak.

"Ako sada ne budemo djelovali, porast će broj slučajeva i hospitalizacija", rekao je francuski predsjednik.

Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna.

U Francuskoj je prisutan snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante, natjerali su vladu da ponovno razmisli.

Francuska će od kolovoza tražiti zdravstvenu propusnicu u restoranima, kafićima i određenim prijevoznim sredstvima, najavio je Macron.

"Zdravstvena propusnica primjenjivat će se u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima, kao i u bolnicama, domovima umirovljenika, medicinsko-socijalnim ustanovama, ali i u avionima, vlakovima i autobusima za duga putovanja. Samo će cijepljeni i oni koji su testirani negativno biti u mogućnosti pristupiti tim mjestima", rekao je francuski predsjednik, dodavši kako će se za desetak dana to biti uvedeno i na mjestima za razonodu i kulturu.

Macron je rekao da cijepljenje neće biti obavezno za širu javnost, ali potiče sve da to učine. "Moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, to je jedini put prema normalnom životu", istaknuo je Macron.

Francuska je prosječno primjenjivala više od 400.000 prvih doza cjepiva dnevno krajem svibnja, a sada je taj broj pao na oko 165.000 dnevno.

Nacionalna medicinska akademija nedavno je pritisnula francuske vlasti da uvedu obvezno cijepljenje za sve osobe u dobi od 12 godina i starije.

Francuska je sredinom travnja imala više od 42.000 zaraženih dnevno i taj broj je pao na manje od 2000 krajem lipnja. No ponovno bilježi porast zaraza s gotovo 4000 novih slučajeva dnevno.

Ako se ne poduzmu neke mjere i nastavi ovaj trend, u Francuskoj bi do kraja srpnja moglo biti do 20.000 zaraza dnevno, upozoravaju epidemiolozi.

Delta varijanta brine Europu

Obvezno cijepljenje, pa i ograničeno samo na zdravstvene radnike i drugo osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim skupinama na covid-19, nije rašireno u Europi, a Macron je ranije odbacivao tu mogućnost za Francusku.

Iznimka je dosad bila Italija, posebno pogođena u pandemiji, koja je nametnula obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika krajem ožujka. Neki u Italiji se protiv te mjere bore na sudu, ali većina ju je prihvatila.

Grčka je objavila sličnu najavu u ponedjeljak. Cijepljenje protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obvezno jer nastavlja rasti broj slučajeva zaraze u zemlji.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da će "ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna".

Na kontinentu raste zabrinutost zbog delta varijante pa se zemlje odlučuju na povratak ograničenja.

Nizozemska vlada ponovno je uvela ograničenja za noćne klubove, glazbene festivale i restorane, dok su španjolski Kanarski otoci zatražili od vlade da vrati policijski sat.

Nizozemski premijer Mark Rutte priznao je u ponedjeljak da je ublažavanje ograničenja u pandemiji bilo preuranjeno te se ispričao jer je broj zaraženih od tada buknuo na najvišu razinu u 2021.

Engleska, međutim, popušta mjere i od 19. srpnja bit će prva država u Velikoj Britaniji koja će ukinuti zakonsku obvezu nošenja maski i držanja distance.

Tagovi: Emmanuel Macron, koronavirus, Mark Rutte
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE