GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron: Niti nakon 11. svibnja život nam neće biti isti

Macron: Niti nakon 11. svibnja život nam neće biti isti
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Predsjednik Emmanuel Macron upozorio je danas da će kraj nacionalne karantene 11. svibnja biti samo prvi korak Francuske u izlasku iz krize izazvane širenjem covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

"11. svibanj neće biti prijelaz prema normalnom životu. Imat ćemo oporavak kojeg će trebati reorganizirati", rekao je na Praznik rada Macron u govoru u predsjedničkoj palači. "Postojat će nekoliko faza, a 11. svibnja bit će jedna od njih."

Tradicionalni prosvjedi povodom Praznika rada zbog kojih tisuće prosvjednika izlaze na ulice ove godine su otkazani zbog izbijanja zaraze covidom-19 od kojeg je umrlo 24 tisuće ljudi diljem zemlje.

Sindikati su organizirali online aktivnosti za Praznik rada, rekavši ljudima da lupaju tavama i da sa svojih balkona izvjese transparente kako bi obilježili dan. Policija je raspustila mali prosvjed u središnjem Parizu.

Bilo je to u potpunoj suprotnosti s istim danom prošle godine kad se okupilo na desetke tisuća sindikalista i "žutih prsluka" na ulicama diljem Francuske prosvjedujući protiv politike Emmanuela Macrona.

Prosvjedi su propali nakon što su se deseci maskiranih anarhista u kapuljačama sukobili s policijom.

Macron je na svome Twitteru pohvalio tradicionalne parade i francuske radnike, pozvavši na jedinstvo i solidarnost tijekom ovih teških vremena.

Od 11. svibnja škole će se postupno otvarati, a poslovanja će biti slobodna da ponovno pokrenu svoje aktivnosti nakon što je zemlja od 67 milijuna od sredine ožujka provela u karanteni.

Vlada je rekla da se sprema usporiti ili odgoditi opuštanje mjera karantene ako se stopa zaraženih virusom pokaže značajno višom, s time da su administrativni odjeli podijeljeni na "crvenu" i "zelenu" zonu.

Opozicijski zastupnici i neki drugi stručnjaci propitkivali su praktičnost otvaranja škola, široku uporabu javnog prijevoza i striktne mjere koje će nastaviti utjecati na područja koja su lakše pogođena virusom.

Javila su se i pitanja o sposobnosti vlade da do 11. svibnja provede 700 tisuća testiranja na Covid-19 i izolira ljude za koje se ispostavi da su pozitivni na virus.

Istaknuvši težak put koji slijedi, sindikalne vlasti i čelnica ultra-desne opozicije Marine Le Pen istaknuli su petak svoju zabrinutost zbog krize.

"Iako smo danas zatvoreni, naši zahtjevi nisu", rekao je Yves Veyrier, šef sindikata Force Ouvriere.

Le Pen je odlučno nastavila s tradicijom svoje stranke da na 1. svibanj oda počast srednjovjekovnoj heroini Ivani Orleanskoj tako što je položila vijenac na zlatni kip ratnice iz 15. stoljeća u središnjem Parizu, unatoč karanteni.

"Nikad nisam rekla da imam sumnje glede zatvaranja u kuće. Samo sam rekla da je potpuno zatvaranje postalo rješenje kad nismo uspjeli preventivno spriječiti epidemiju", rekla je novinarima Le Pen, s maskom na licu.

"Uspješan kraj karantene dogodit će se kad budu omogućena testiranja za sve, maske za sve, a ja se protivim otvaranju škola prije rujna."

Tagovi: Emmanuel Macron, Yves Veyrier, žuti prsluci, Force Ouvriere, Marine Le Pen, koronavirus u Francuskoj, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE