GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska i Švicarska otvaraju terase idući tjedan, Belgija i Izrael otvaraju granice

Mađarska i Švicarska otvaraju terase idući tjedan, Belgija i Izrael otvaraju granice
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 19:26
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska će otvoriti terase kada cijepi 3,5 milijuna ili polovicu stanovništva što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael.

Mađarska je počela postupno otvarati trgovine i neke usluge nakon što je prošli tjedan cjepivo primila trećina populacije. S obzirom na bolnice pretrpane covid pacijentima, liječnička komora taj je potez ocijenila preuranjenim, objavio je Reuters.

Orban, koji hoda po tankoj žici između rekordnih brojeva zaraženih i pritiska da otvori gospodarstvo, objavio je ublažavanje mjera, uključujući otvaranje restorana.

"Želimo dio naših starih života natrag", objavio je Orban na Facebooku.

Orban je također rekao da bi se postupno mogle otvoriti i škole, a vrtići sigurno od idućeg ponedjeljka.

Uz otvaranje terasa restorana i sportskih natjecanja s gledateljima, švicarska vlada je objavila i da će od 19. travnja otvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane, iako će posjetitelji morati nositi maske i držati distancu.

Sveučilišta i druge obrazovne ustanove za odrasle će moći održavati nastavu uživo uz smanjeni kapacitet.

Ublažavanje mjera dolazi unatoč tome što je epidemiološka situacija i dalje krhka te se pogoršala posljednjih dana.

"Iako je situacija nestabilna, daljnje otvaranje je Saveznom vijeću prihvatljivo", priopćila je vlada.

Švicarski stav suprotan je susjednoj Njemačkoj gdje kancelarka Angela Merkel traži od parlamenta privremene ovlasti koje bi joj omogućile da uvede zatvaranje u područjima s visokom incidencijom koronavirusa.

Belgija, u kojoj je prelazak granice u turističke ili neke druge svrhe koje nisu nužne bio zabranjen od kraja siječnja, ponovno od ponedjeljka vraća tu mogućnost, rekao je premijer Alexander De Croo a prenosi AFP.

Zabrana putovanja u EU ukida se s nedjeljom navečer ali putovanja se i dalje ne preporučuju, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Za putovanja izvan EU-a pravila se ne mijenjaju.

Sada će belgijski građani moći putovati u zemlje EU-a ali uz striktno praćenje po povratku što znači da će, ako se vraćaju iz "crvene zone", morati napraviti test prvi i sedmi dan po povratku te biti u izolaciji.

Belgija će također od 8. svibnja omogućiti otvaranje terasa barova i restorana, prvi puta u šest mjeseci.

De Croo je rekao da vlada zauzima oprezan pristup jer se "slika pandemije promijenila. Ne borimo se protiv istog virusa kao i prije godinu dana. Virus i njegove varijante su zarazniji i agresivniji".

Nakon mjeseci zabrane putovanja i jedne od najbržih kampanja cijepljenja na svijetu, Izrael sada želi pustiti turiste u zemlju, uz dokaz da su cijepljeni protiv koronavirusa.

Taj plan trebao bi se početi realizirati 23. svibnja.

Izrael se gotovo potpuno zatvorio nakon izbijanja pandemije, a budući da je turizam važna grana gospodarstva, vlada polako popušta restrikcije nakon znatnog napretka u programu cijepljenja i pada broja novih infekcija i težih slučajeva covida-19.

Društvo se u Izraelu već počelo otvarati i građani koji su dobili dvije doze cjepiva ili oni koji su preboljeli covid-19 mogu u kazališta, muzeje ili hotele.

Neki tvrde da je takva odluka diskriminirajuća prema onima koji su izabrali ne cijepiti se ili onima koji se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Tagovi: otvaranje terasa, otvaranje granica, Viktor Orbann, Mađarska, Švicarska, Izrael
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE