GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski parlament donirao državno zemljište kineskom sveučilištu

Mađarski parlament donirao državno zemljište kineskom sveučilištu
PRIBLIŽAVANJE KINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 17:59
Autor: SEEbiz/Hina
BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament odobrio je u utorak vladin prijedlog donacije državnog zemljišta kineskom sveučilištu, čije je otvaranje planirano u Budimpešti, usprkos nedavnim prosvjedima na kojima je vlada optužena za približavanje Pekingu.

Kritičari nacionalističkog premijera Viktora Orbana strahuju da bi planirani kampus, vrijedan 2 milijarde dolara, mogao potkopati kvalitetu visokog obrazovanja i pomoći Pekingu u povećavanju svog utjecaja u Mađarskoj i Europskoj uniji.

Orbanova vlada argumentira da kinesko sveučilište može pomoći u privlačenju novih istraživačkih i razvojnih centara te investicija u Mađarsku, koja se uvelike oslanja na strana ulaganja za pokretanje gospodarskog rasta.

Zastupnici vladajućeg Fidesza premoćno su glasali za doniranje četiri parcele na obalama Dunava zakladi zaduženoj za planirani kampus Sveučilišta Fudan, čije je središte u Šangaju.

Zakon nalaže da vlada mora predstaviti konačne planove projekta, uključujući i troškove, parlamentu do kraja 2022. godine, nakon sljedećih izbora u travnju. Potom bi se o tome glasalo na referendumu, rekao je Orban prošloga tjedna.

Međutim, gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony, koji pokušava postati Orbanov izazivač na izborima iduće godine, traži referendum o kampusu prije izbora.

“Građani Budimpešte rekli su svoje o vladinim planovima: 96 posto ih ne želi kinesko komunističko sveučilište na mjestu (studentskog doma)”, objavio je Karacsony u ponedjeljak na Facebooku.

Prošloga je tjedna Orban – koji je prisilio liberalno Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), čiji je osnivač milijarder George Soros, da se preseli u Beč 2019. – odbacio kritiku da će zbog kampusa Peking povećati utjecaj u Mađarskoj.

“Sve takve zemlje, uključujući Kinu ili Vijetnam, započinju svaki međunarodni sastanak uvjeravajući nas da traže samo pragmatičnu suradnju i da nam ne žele nametati svoje ideološke stavove”, kazao je Orban na novinskoj konferenciji.

Orbanovi liberalni oponenti optužuju ga za približavanje Kini, Rusiji i drugim iliberalnim vladama te za udaljavanje od europskih saveznika zbog narušavanja neovisnosti pravosuđa i medija.

Tagovi: kinesko sveučilište, fidesz, orban, peking, donacija državnog zemljišta, mađarska vlada,
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE