GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica: Imamo kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe

Malenica: Imamo kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe
OVRHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, no smatra da Hrvatska ima kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe utemeljen na praski europskih sudova.

“Smatram da imamo kvalitetan zakonodavni okvir koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, što je potvrdio i Ustavni sud RH”, izjavio je Malenica komentirajući Dobronićevu najavu da će sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha. Dobronić je u nedjeljnom intervjuu ustvrdio da se u trenutnoj proceduri ovrhe potrošača krše pravila EU-a.

Malenica je rekao kako će u narednim danima sjesti i porazgovarati s Dobronićem o mnogim, kao i o toj temi.

“Ministarstvo je, naravno, otvoreno za sve sugestije i izmjene u cilju da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir”, poručio je Malenica i ponovio da je izmjenama Ovršnog zakona prošle godine, uveden niz socijalnih kriterija kod provođenja ovrha. Dodao je i da je sudska zaštita osigurana svim strankama, bez obzira što ga provode javni bilježnici kao povjerenici suda.

Ministar je komentirao i Dobronićev stav da je pozdrav Za dom spremni nedopustiv u svakoj prilici.

“Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje”, kazao je dodavši da bi pravnoj sigurnosti građana zasigurno doprinijelo ujednačavanje sudske prakse.

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave je okupljenima predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona.

Krajem godine smanjiti broj neriješenih predmeta

“Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali isto tako da kroz niz aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije.

Učinit će se to kroz razne izmjene zakona, reforme i ulaganja, za koje je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka, kazao je Malenica dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta.

“Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali isto tako i dugotrajnosti sudskih postupaka”, kazao je no napomenuo da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji kroz individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem.

“Krajem ove godine, nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta”, poručio je Malenica.

Nakon uvodne prezentacije, Malenica je održao okrugli stol „Pravosuđe i javnost“ na kojem je bilo govora o komunikaciji pravosudnih tijela i javnosti, a predstavljen je i projekt „Rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Splitu i promocije e-usluga“ te projektna aktivnost privremenog upućivanje sudaca na rad na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Tagovi: Ivan Malenica, ovrhe, Radovan Dobronić
PROČITAJ I OVO
Sunak: Završilo je zlatno doba odnosa s Kinom
JASNA PORUKA
Sunak: Završilo je zlatno doba odnosa s Kinom
LONDON - Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je sinoć da je tzv. "zlatna era" odnosa s Kinom završila, ocijenivši da Kina postaje sve veći izazov za britanske vrijednosti i interese.
Gomila policije sprječava daljnje prosvjede u Kini
NESLOBODE
Gomila policije sprječava daljnje prosvjede u Kini
PEKING - Mnoštvo policije raspoređeno je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje prosvjeda koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog covida i ograničavanja slobode.
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
PORUKE
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
LISABON - Iz svog portugalskog doma, Ai Weiwei, poznati kineski disident čija je umjetnost često kritizirala politiku Pekinga, rekao je da nedavni val prosvjeda neće uzdrmati vlast Xi Jinpinga jer će ih policija jednostavno ušutkati.
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
PROBLEMI
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
ZAGREB - Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
POZIV
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsjednika, uputilo je hitno pismo ambasadi Srbije u Zagrebu, s ciljem da se što prije proslijedi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji "Jovanka u boji".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE