GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica: Imamo kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe

Malenica: Imamo kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe
OVRHE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak da će u narednim danima održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, no smatra da Hrvatska ima kvalitetan zakonodavni okvir za ovrhe utemeljen na praski europskih sudova.

“Smatram da imamo kvalitetan zakonodavni okvir koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, što je potvrdio i Ustavni sud RH”, izjavio je Malenica komentirajući Dobronićevu najavu da će sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha. Dobronić je u nedjeljnom intervjuu ustvrdio da se u trenutnoj proceduri ovrhe potrošača krše pravila EU-a.

Malenica je rekao kako će u narednim danima sjesti i porazgovarati s Dobronićem o mnogim, kao i o toj temi.

“Ministarstvo je, naravno, otvoreno za sve sugestije i izmjene u cilju da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir”, poručio je Malenica i ponovio da je izmjenama Ovršnog zakona prošle godine, uveden niz socijalnih kriterija kod provođenja ovrha. Dodao je i da je sudska zaštita osigurana svim strankama, bez obzira što ga provode javni bilježnici kao povjerenici suda.

Ministar je komentirao i Dobronićev stav da je pozdrav Za dom spremni nedopustiv u svakoj prilici.

“Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje koriste ustaško znakovlje”, kazao je dodavši da bi pravnoj sigurnosti građana zasigurno doprinijelo ujednačavanje sudske prakse.

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave je okupljenima predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona.

Krajem godine smanjiti broj neriješenih predmeta

“Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali isto tako da kroz niz aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije.

Učinit će se to kroz razne izmjene zakona, reforme i ulaganja, za koje je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka, kazao je Malenica dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta.

“Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali isto tako i dugotrajnosti sudskih postupaka”, kazao je no napomenuo da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji kroz individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem.

“Krajem ove godine, nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta”, poručio je Malenica.

Nakon uvodne prezentacije, Malenica je održao okrugli stol „Pravosuđe i javnost“ na kojem je bilo govora o komunikaciji pravosudnih tijela i javnosti, a predstavljen je i projekt „Rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Splitu i promocije e-usluga“ te projektna aktivnost privremenog upućivanje sudaca na rad na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Tagovi: Ivan Malenica, ovrhe, Radovan Dobronić
PROČITAJ I OVO
Podignuta optužnica protiv Barbarića
OPTUŽNICA
Podignuta optužnica protiv Barbarića
SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje.
Pokrovac prozvao jednu od predstavnica prosvjednika
RASKOL
Pokrovac prozvao jednu od predstavnica prosvjednika
ŽUPANJA - Tomislav Pokrovac na GP Županja najavio je da sutra na prosvjed izlate svinjgojci širom zemlje, a komentirajuči jučerašnji sastanak s ministricom dao je do znanja da postoje određena neslaganja među samim prosvjednicima.
Barbariću odbijena žalba, rušenje vile na Hvaru kreće prije Božića
PROBLEMI
Barbariću odbijena žalba, rušenje vile na Hvaru kreće prije Božića
SPLIT - Općinski sud u Splitu, kako doznajemo, odbio je danas žalbu Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, koju je podnio na rješenje Državnog inspektorata za rušenje njegove bespravno građene vile na otoku Hvaru.
Lavrov odaslao prijeteću poruku: Oni su sljedeći
PRIJETNJE
Lavrov odaslao prijeteću poruku: Oni su sljedeći
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova poslao je prijeteću poruku Moldaviji. Sergej Lavrov u četvrtak je poručio kako se ova bivša sovjetska republika dovodi u opasnost želeći pridruživanje Europskoj uniji. Poruka je došla s ministarske konferencije najveće regionalne sigurnosne organizacije - OESS-a.
Netanyahu: Prekidamo primirje, Hamas nije htio pustiti više talaca  |
BLISKI ISTOK
Netanyahu: Prekidamo primirje, Hamas nije htio pustiti više talaca |
TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je danas kazao kako Hamas nije pristao pustiti daljnje taoce, kršeći time uvjete primirja, te da Izrael nastavlja biti predan postizanju svojih ciljeva, piše The Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE