GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica o Lexu AP: Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu

Malenica o Lexu AP: Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu
KOMPROMIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 16:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB- Vlada se našla na koalicijskom sastanku s koalicijskim partnerima na kojemu je bilo riječi i o štrajku u pravosuđu. Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka.

Kaže kako je dinamika dogovora sa sucima ispoštovana.

“Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad se nalazimo u situaciji da donosimo ove uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo, nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda”, kaže Malenica.

Ministar kaže kako su predstavnici UHS-a svjesni toga da nije realno da se zakon u tako kratskom vremenu donese. “Dijalog i povjerenje mora postojati. Još prošle godine sam im rekao da nije realno da do kraja godine imamo takav zakon”, kaže.

Na pitanje o tome što misli o Turudiću kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, Malenica kaže kako Turudić ima respektabilnu suda<čku karijeru="" ako="" bude="" izabran="" dolazi="" s="" drugog="" segmenta="" vlasti="" i="" sigurno="" ima="" druga="" ije="" vi="" enje="" o="" radu="" od="" ova="" etiri="" kandidata="" je="" najbolji="" kandidat="" ka="" e="" malenica="" p="">

“Bitan je kontekst i da je taj njegov bratić na kraju i osuđen. Možda se nije sjetio ili se nespretno izrazio, to u ovom trenutku nije problematično”, kaže Malenica na pitanja o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću. Ministar kaže kako vjeruje da Turudić nije imao namjeru biti pristran u tom konkretnom predmetu.

Na daljnja pitanja o tom slučaju, Malenica kaže kako nema konkretne podatke o tome da je netko namjerno postupak vratio. “Ne možemo reći da se to dogodil u ovom slučaju jer ne znamo sve činjenice”, govori ministar. “Odgovornost mora postojati za svakoga, bio on početnik ili sudac s 30 godina staža”, govori.

Malenica kaže kako ne vidi nikakav problem ni u “slučaju odijelo”. “On je već dao iskaz. Što ako dođe? O tom potom. To je hipotetsko pitanja. On je da iskaz USKOK-u, to je u tijeku. Ispitan je, ima određeni status u tom postupku istrage i ne vidim nikakav problem”, kaže Malenica.

Na pitanja o tome zašto je prisutniji u javnosti posljednjih tjedana, Malenica kaže da nije pretjerano zaposlen izvan Ministarstva. “Nisam primijetio da imam vremena da obilazim okolo, bavim se aktualnostima oko Ministarstva”, kaže.

Spomenuo je i Kazneni zakon i sporno “curenje informacija” te rekao da će u zakon dodati još jedan stavak i reći da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu. “Smatramo da sud u svakom konkretnom predmetu može procijeniti je li nešto od interesa”, kaže.

Tagovi: malenica, lex ap, ap, plenković
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE