GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 22:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u subotu je u Dnevniku HTV-a komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam.

Malenica je podsjetio da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina i pokazao se neodrživim.

Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću, naglasio je ministar pravosuđa i uprave.

Naveo je primjer i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra. "Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama, poput ministarstava, državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012.", pojasnio je.

Kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu "jednaka plaća za jednak rad", naglasio je Malenica, potrebno je ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, gdje bi se "mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće", ministar Malenica je to odbacio, rekavši da bi to bio populizam.

Osvrnuo se i na pitanje izmjena Zakona o izbornim jedinicama nakon novog popisa stanovništva, koji je pokazao značajan pad broja stanovnika u Hrvatskoj. Malenica je rekao da se izbori ne vežu uz popis stanovništva, već registar birača.

"Puno je modela bilo u javnosti zadnjih nekoliko dana, niti jedan od njih po meni nije cjelovit", ocijenio je. "HDZ će kao ozbiljna stranka, analizirati stanje, tako da ćemo i mi u idućem razdoblju izaći s prijedlogom, a vjerujem onda nakon toga i s izmjenama zakona", najavio je ministar pravosuđa i uprave.

Komentirajući poruke iz Ustavnog suda da bi sljedeći izbori mogli biti neustavni ako se ništa ne promijeni, Malenica je rekao: "Vidjet ćemo hoće li Ustavni sud donijeti neku odluku i kakva će ta odluka biti".

Tagovi: Ivan Malenica, porez na ekstraprofit
PROČITAJ I OVO
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE