GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mamić teretio tri suca, ali i još dvije osobe

Mamić teretio tri suca, ali i još dvije osobe
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U USKOK-ovoj pouci o pravima, koja je u srijedu prije ispitivanja u Livnu pročitana Zdravku Mamiću, a u kojoj je USKOK zapravo Mamiću prezentirao što mu se sve stavlja na teret, ipak se spominje i treći sudac osječkoga Županijskoga suda Ante Kvesić, a ne samo suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić.

USKOK je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u svojoj pouci, optužbe protiv Mamića grupirao kao tri različita događaja - podmićivanje Krušlina kako bi oslobodio Mamića na prvome suđenju, podmićivanje Vekića i Kvesića kako bi odbacili optužbu protiv Mamića u drugom slučaju te podmićivanje Vekića i Kvesića kako bi se Mamiću vratilo jamstvo od milijun eura koje je USKOK bio blokirao. Naime, Mamić, koji je još u listopadu prošle godine USKOK-u dostavio USB stick sa svojom audioizjavom, u njoj je naveo da je novac davao za trojicu osječkih sudaca.

Naime, u spomenutoj snimci Mamić je ispričao da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, no tvrdi, davao ga je Vekiću koji je tvrdio da je novac među ostalim za Krušlina.

Mamić dalje tvrdi da se nakon svojega bijega u BiH, nekoliko puta u BiH sastajao s Vekićem, ali i da se jednom sastao s Kvesićem koji je došao u hotel Park te da su tom prilikom dogovarali da će Vekić, koji je bio predsjednik optužnoga vijeća u drugome postupku protiv Mamića, gdje se tek trebalo odlučivati o valjanosti optužnice, te Kvesić, koji je bio član toga optužnoga vijeća, odbaciti optužnicu protiv Mamića.

Mamić je dalje rekao da je posredovanjem svojega brata te Drage Tadića, Vekiću za odbacivanje optužnice dao 100.000 eura, od čega je pola trebao podijeliti s Kvesićem.

Također prema Mamićevim tvrdnjama, Vekiću je već ranije dao 20.000 eura za njega i Kvesića, kako bi oni kao članovi izvanraspravnoga vijeća odlučili da se Mamiću vrati jamstvo koje je mu je bilo blokirano. Premda pouka o pravima, koja je pročitana Mamiću u srijedu, ne mora sa sigurnošću značiti da će se svi navodi iz nje pretvoriti i u optužbe protiv sudaca, ona svakako ukazuje na barem privremeni nacrt mogućih USKOK-ovih optužbi u budućnosti.

Također iz te pouke, izvjesno je, proizlazi da USKOK zasad i Mamićeve optužbe protiv Kvesića shvaća vrlo ozbiljno, jer bi ih inače jednostavno izostavili iz inkriminacija. Dalje, iz toga se može zaključiti i da je USKOK, koji od listopada provodi izvide o Mamićevim navodima, tijekom tih izvida očito pronašao neke indicije koje potkrepljuju Mamićeve tvrdnje i u tome dijelu, kao i u dijelu da je novac koji je Mamić davao Vekiću doista dijelom bio za Krušlina.

Kao što je poznato, sva trojica prozvanih sudaca već su se očitovala o predmetnim optužbama na zahtjev predsjednika suda. Sva trojica su odbacila da su primala novac.

Vekić je rekao da je u Dubai putovao u vlastitom aranžmanu. Krušlin je rekao da je Mamićev sat odmah vratio, a Kvesić da je u BiH išao u posjet rodbini te da mu je Mamić banuo pred sobu u hotelu, a ne da se s njim sastajao.

Ante Kvesić jedini je od trojice sudaca osječkoga Županijskoga suda koje je Mamić prozvao, a da protiv njega nije iniciran stegovni postupak.

Kako je rekao predsjednik Županijskoga suda u Osijeku Zvonko Vrban u slučaju Kvesića, Mamić nije ponudio niti jedan konkretan dokaz za svoje optužbe.

No, pojasnio je Vrban, radi se o disciplinskome postupku koji ne utvrđuje kaznenu odgovornost, nego je li sudac povrijedio načela obnašanja dužnosti. Je li pak USKOK, koji dokaze prikuplja za kazneni postupak, tijekom svojih izvida prikupio još nešto, ubrzo će se vidjeti.

Tagovi: Zdravko Mamić, Ante Kvesić, Drago Tadić, Zvonko Vekić, Dinamo, USKOK, Darko Krušlin
PROČITAJ I OVO
Hrvatska kreće u veliki projekt gradnje i proširivanja škola, mnogi programi bit će ukinuti
ŠKOLE
Hrvatska kreće u veliki projekt gradnje i proširivanja škola, mnogi programi bit će ukinuti
ZAGREB - Ministarstvo znanosti i obrazovanja formirat će radnu skupinu zaduženu za osmišljavanje modela cjelodnevne nastave i prijedlog izmjene zakonodavnog okvira kojim će se uvesti novi model i biti dovršen do kraja ove godine.
Klimatske promjene ostavile golemi trag na šumama Gorskog kotara
LOŠE VIJESTI
Klimatske promjene ostavile golemi trag na šumama Gorskog kotara
DELNICE - Klimatske promjene ostavile su golemi trag na šumama Gorskog kotara koji zbog toga gubi na turističkoj vrijednosti, upozorili su stručnjaci.
Brazil drugi na svijetu po broju umrlih od koronavirusa
ŽRTVE
Brazil drugi na svijetu po broju umrlih od koronavirusa
BRAZILIJA - Brazil je postao druga država na svijetu koja je zabilježila više od pola milijuna smrtnih slučajeva od koronavirusa.
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
EKSPLOZIJA
Nova eksplozija u Slobodi, gradonačelnik Čačka naredio hitnu evakuaciju građana
ČAČAK - Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naredio je da se hitno evakuišu svi građani koji žive u neposrednoj blizini fabrike, javlja reporter Nova.rs.
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
STRANKE
Herbert Kickl novi čelnik austrijske krajnje desne stranke FPÖ
BEČ - Herbert Kickl novi je čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) nakon što je dobio 88,2 posto glasova na posebnom skupu u subotu organiziranom kako bi se izabralo novo stranačko vodstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE