GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mandić: Predsjednik Skupštine neće dozvoliti hapšenje Kneževića

Mandić: Predsjednik Skupštine neće dozvoliti hapšenje Kneževića
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2018 / 15:20
Autor: SEEbiz / Politika.rs
PODGORICA - Ni Skupština Crne Gore koja "pečata" zakone nije sigurna šta kaže zakon o tome da li poslanik može biti uhapšen bez ukidanja imuniteta, naročito u sopstvenom poslaničkom klubu u parlamentu ako ta ustanova ne odobri policiji da uđe unutra.

Hapšenje poslanika, bez unapred uručenog rešenja o zatvoru, a ne pritvoru, već se desilo pre nekoliko dana predstavniku Demokratskog fronta (DF) i lideru Pokreta za promene Nebojši Medojeviću. Sada je pitanje da li će predsednik skupštine Ivan Brajović dozvoliti da policija uđe u poslanički klub DF-a i uhapsi poslanika i lidera Narodne demokratske partije (NDP) Milana Kneževića. Njemu, kao i Medojeviću, sledi zatvorska kazna od dva mjeseca, za koju u opoziciji kažu da mu je određena samo „zbog javno izrečene riječi o korumpiranosti glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića".

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić za Politiku je rekao da su „veoma ozbiljno" razgovarali sa Brajovićem nastojeći da razjasne, kako kaže, „smije li policija da hapsi u domu naroda".

„Nikada u zgradu Skupštine Crne Gore nije ušla policija od uvođenja višepartijskog sistema i to pravilo neće prekršiti ni sadašnji predsjednik Brajović i on nam je to potvrdio na sastanku", kazao je Mandić.

„Ovakav stav Brajovića je jedino i moguć jer su u parlamentu poslanici koje je izabrao narod i oni su nosioci suvereniteta crnogorske države."

Od Brajovića je zahtijevano da na sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije prisustvuje i Milan Knežević, ali u NDP-u veruju da mu to neće biti odobreno.

„Mi vjerujemo da je ova zgrada ipak najznačajnija institucija u Crnoj Gori i da je ona iznad policije, raznih odbora, ministarstava i da je to autonomna kuća onih koje je narod birao. Jedan od njih je i naš kolega Knežević i mi smo tu da ga branimo", rekli su nam poslanici DF-a, koji su sinoć započeli proteste ispred parlamenta i najavili da će to činiti „svakog dana od 18 do 20 časova dok pravda ne pobedi samovolju Katnića, sudije Borisa Savića i njihovih nalogodavaca".

Prema riječima poslanika Nove srpske demokratije Slavena Radunovića, Knežević se „neće dobrovoljno predati, a ako policija pokuša na silu da uđe u Skupštinu CG i uhapsi ga, mi smo spremni da ga branimo"

Prije dva dana Apelacioni sud odbio je žalbu advokata Medojevića i Kneževića na odluku Višeg suda da se njima dvojici odredi zatvor u trajanju od dva meseca, a juče je njihov pravni tim napisao žalbu Ustavnom sudu.

Prema onome što piše na sajtu Skupštine CG, ona je donela dokument u kojem se razrađuje praksa u odnosu na pitanja poslaničkog imuniteta kod članica Evropske unije (EU), a posebno Nemačke. U tom se dokumentu, takođe dostupnom na sajtu parlamenta, stoji da se prema poslaniku posebne mere mogu preduzimati tek kada skupština to odobri. Medojević je uhapšen bez prethodnog konsultovanja skupštine, koja nije upitana ni da li može biti hapšenja Kneževića.

Tagovi: Andrija Mandić, Skupština Crne Gore, Milan knežević, Demokratski front, Ivan Brajović
PROČITAJ I OVO
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
REŽIJE
Vlada u ponedjeljak o otpisu režija; Ćorić: Ne brinite za račune za grijanje
ZAGREB - Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
POŽAR
Bačen Molotovljev koktel na restoran u Savamali
BEOGRAD - Nepoznati napadač je večeras razbio izlog i ubacio Molotovljev kokotel u restoran “Dudurudu” u Savamali, prenose mediji.
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RESTRIKCIJE
Italija produljila restrikcije zbog pandemije
RIM - Italija je do 15. veljače produljila niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.
Trump napušta Washington na dan inauguracije
ODLAZAK
Trump napušta Washington na dan inauguracije
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump planira napustiti Washington na dan inauguracije, 20. siječnja, u jutarnjim satima, nakon što je odlazak prvotno bio planiran za 19. siječnja, kazao je u petak izvor iz predsjednikovog okruženja.
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
STAVOVI
Lauc: DORH treba kazneno goniti sve koji su širili strah od korone
ZAGREB - Član Vladinog savjeta za borbu protiv korone, molekularni biolog Gordan Lauc, založio se za to da se počne kažnjavati sve koji šire strah zbog širenja koronavirusa. Lauc se tijekom pandemije prometnuo u jednog od najistaknutijih protivnika oštrih mjera za suzbijanje virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE