GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić na rubu suza: U ovom se trenutku više ne vidim u politici

Marić na rubu suza: U ovom se trenutku više ne vidim u politici
OPROŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 14:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zdravko Marić odlazi s pozicije ministra financija na vlastiti zahtjev. O razlozima odlaska nije rekao ništa ni premijeru s kojim radi više od šest godina. Marić se danas, nakon sjednice Vlade, obratio javnosti.

“Ovo su odluke koje nije lako donijeti, ne donose se preko noći, duboko i detaljno promišljajući o svemu tome skupa. Prije 6 i pol godina preuzeo sam i prisegnuo u Hrvatskom saboru na ovu časnu funkciju, to je druga funkcija koju sam u životu preuzeo, odmah nakon uloge oca”, rekao je Marić.

Cijelo je vrijeme, dodao je, nastojao obavljati svoju dužnost.

“Ja isto smatram da je cilj svih ekonomskih politika jedan jedini, a to je bolji život i viši standard zaposlenosti u Republici Hrvatskoj”, rekao je ministar.

Neka se postignuća čine zdravo za gotovo, da su došli na lagan način, ali nije baš tako, rekao je Marić.

“Dobro znamo i jasno je da je iziskivalo jako puno napora, puno odricanja, puno rada, ali i puno sreće”, rekao je Marić.

Na početku je mandata, rekao je, bio svjestan da je potrebno djelovati izuzetno brzi i da su bili izazovi s kojima su se tada suočili, poput donošenja proračuna, gdje je poruka bila da Vlada misli ozbiljno, kao i cijela fiskalna politika.

Bilo je i odluka koje nisu bile lake, rekao je Marić, dodavši da je jedna od njih odbijanje zaduživanja na međunarodnom tržištu.

“Pamtim i trenutke kad sam išao prezentirati MMF-u i rejting agencijama da zemlja koja ima rastući javni dug predlaže smanjivanje poreza. Mislim da smo ih uspjeli uvjeriti da je to bio dobar potez i taj smo potez nastavili tijekom cijelog mandata”, rekao je Marić.

Bilo je i lijepih, ali i manje lijepih godina, kazao je uskoro bivši ministar.

U dobrim vremenima mi smo marljivo radili i činili sve ono da budemo spremni, da možemo odgovoriti na krizu kada god i kakva god dođe. Iskustva iz prijašnjih kriza su nas na to pripremila, rekao je Marić, dodavši da misli da je lekcija naučena i da će se nastaviti primjenjivati i u budućim izazovima.

“Ono što imam u sebi je osjećaj zadovoljstva, osjećaj ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je sve ovo skupa napravio. Isti taj osjećaj mi govori i kaže da je ovo najbolji trenutak za donijeti takvu odluku. Nema nikad dobrog trenutka za ovakvu odluku, ali uzevši u obzir sve okolnosti, stojim iza ovoga što sam rekao. Moja poruka građanima je da unatoč svim izazovima s kojima smo suočeni, Republika Hrvatska stoji bolje nego ikad i to nisu samo moji subjektivni podaci”, rekao je Marić.

Imamo još dovoljno vremena do kraja mandata, moj kolega i nasljednik Primorac ima dovoljno vremena da nastavi i pripremi i prilagodi i nastavi kontinuitet politika i mjera i Vlade i Ministarstva financija, rekao je Marić.

Ja se u ovom trenutku više ne vidim u politici i moja je odluka da idem nekim novim vodama, rekao je Marić.

Marko Primorac u potpunosti odgovara profilu ministru financija, rekao je Marić, dodavši da može pune duše reći da predaje palicu nekome tko će to jako dobro raditi. Sviđa mu se i Primorčev odnos prema suradnicima.

“Osobne kvalitete svakog od nas kao ministara su važne, međutim, i prije nas i poslije nas su institucije i to je ono što je najvažnije. Snagu države ne čine samo i isključivo čelni ljudi, nego upravo institucije”, rekao je Marić.

“Ja u ovom trenutku nemam dogovoren, ugovoren, obećan angažman s nekom državnom, europskom međunarodnom institucijom. Nemam isti sličan angažman niti s bilo kojom privatnom kompanijom. Tu su razlozi za to, s jedne strane neki moji osobni principi, ali postoje i zakonske odredbe kojih se moram pridržavati. Puno hvala na porukama brojnih vas, ali i ljudi, zdravstveno se osjećam dobro, mislim da sam u najboljim godinama. Kao što sam i ovaj posao radio, bilo koji moj budući angažman jednako ću zdušno raditi punim kapacitetom. Što će to biti, u ovom trenutku ne znam. Ne namjeravam dugo biti u takvoj fazi i sigurno ću do kraja mandata završiti sve ovo što trebam”, rekao je Marić.

Dvije su stvari važne, jedna je euro, a sljedeći tjedan bi trebali izdati i obveznicu, a cilja se na milijun eura i na taj način će završiti svoj mandat i učiniti primopredaju kako treba, rekao je Marić.

Zahvalio je Plenkoviću na suradnji, kao i njegovu prethodniku, Tihomiru Oreškoviću, ali i svim kolegama i kolegicama ministrima i ministricama. “Znam da nije bilo lako sa mnom. Priroda mog posla i moje funkcije je da morate biti kontraš. Trpjeli su me, hvala im na tome, nije bilo lako, ali mislim da smo to napravili na jedan pravi način i svima se zahvaljujem”, rekao je Marić.

Zahvalio je i HDZ-u, stranci u kojoj nikad nije postao formalni član.

“Ali da me HDZ nije predložio, nikad ne bih ni bio ministar. Zahvaljujem se i građanima koji su mi ukazali povjerenje, što formalnim glasanjem u petoj izbornoj jedinici, ali i svim građanima na podršci. Građani su u cijeloj ovoj priči jedini i najvažniji”, rekao je Marić, zahvalivši i koalicijskim partnerima.

Uskoro bivši ministar zahvalio je i medijima na kvalitetnom, objektivnom i konstruktivnom dijalogu i odnosu koji su imali. “Nastojao sam biti uvijek dostupan, kvalitetan sugovornik, da slušam pitanja i da probam dati kvalitetan odgovor”, rekao je Marić.

Ministar je tijekom svoga govora i zaplakao i rekao da je njegova obitelj podnijela najveći teret te da je vrijeme da im se i oduži.

“U ovom trenutku Hrvatska je napravila jako puno toga kako bi se smanjio utjecaj inflatornih efekata”, rekao je Marić.

Upitan brine li ga što će se događati s Agrokorom sad kad više ne bude na funkciji, Marić je rekao da je svoj posao radio najbolje što zna i da nije bio član uprave koncerna, nego izvršni direktor. “Što se tiče financija Agrokora, nisam bio direktno involviran. Ne vidim ništa po čemu bih ja zapravo trebao biti zabrinut ili odgovarati na bilo kakva pitanja. Moja uloga je bila vrlo jasno definirana i ja bih financijsko izvješće vidio kad je ono bilo gotovo”, rekao je Marić.

Svjestan je, rekao je, da je svakodnevno bio predmet propitivanja.

Upitan hoće li aktivirati 6+6, rekao je da misli da neće. “Rekao sam da se u ovom trenutku ne vidim u politici i da se vidim u nekim drugim vodama. Aktivacija i zamrzavanje mislim da povlači neke stvari. Neću aktivirati, evo, neću”, rekao je Marić.

Na pitanje gdje se vidi u budućnosti, Marić je rekao da će se sve vidjeti, ali da on sada ne zna. Upitan kad je točno donio odluku o ostavci, Marić je rekao da ne pamti datum ni sat, ali da je s Plenkovićem cijelo vrijeme razgovarao te da nije bilo tajnih razgovora.

“Svjestan sam ja bio u potpunosti ove funkcije, njezinih pluseva i minusa i svega što donose. Na početku se ja jesam isprogramirao na jedan mandat, ali onda je došla korona i smatrao sam da se trebamo svi maksimalno angažirati”, rekao je Marić.

Upitan zašto baš sada odlazi, a ne nakon početka nove godine i uvođenja eura, Marić je rekao da on smatra da je sada dobra odluka i da je priča s eurom završena i službena.

“Mislim da sam zdravstveno dobro, psihofizički sam u najboljim godinama i želim nešto raditi”, rekao je Marić.

Novinare je zanimalo zašto nije odradio mandat do kraja. “Nisam umoran. Ovaj posao iziskuje stopostotni angažman i ja sam od prvog dana stopostotno angažiran i do zadnjeg dana ću biti. Ne želim se dovesti u situaciju da ne donesem stopostotni angažman na posao”, rekao je Marić.

Upitan žali li za nečim, Marić je rekao da nije čovjek koji se žali i vraća unatrag. “Ja vam nisam niti čovjek koji misli da sve zna i da je sve dobro napravio, daleko od toga. Ja sam cijeli ovaj mandat uvijek nastojao da greške ne budu velike i da se ne ponavljaju, jer tko radi taj i griješi. Sad kad gledam retrospektivu, ima nekih finesa i stvari koje bi čovjek mogao bolje i kvalitetnije napraviti”, rekao je Marić.

Pitali su ga i hoće li biti recesije u Hrvatskoj.

U ovom trenutku kada gledate sve pokazatelje, za ovu godinu mi pad gospodarske aktivnosti ne vidimo. U ovoj godini za Hrvatsku, temeljem svih raspoloživih podataka, mi recesiju ne vidimo. Nažalost, okolnosti kakve jesu, agresija i dalje traje, neizvjesnost je visoka, i to ima jako veliki utjecaj na gospodarske tokove. Nismo izdvojeni, nego smo integrirani dio i Europske unije i međunarodnih tijekova i poremećaji se preliju i na Hrvatsku. I u našim najavama i objavama treba biti čist i faktualan i točan, rekao je Marić.

“Nije mi se politika zamjerila. Ja duboko smatram da je politika časna djelatnost i dužnost kojom se treba baviti. Najveći dio moga poslovnog dijela je politika. U jednom trenutku smatram i došao sam do razmišljanja da želim krenuti u nekim drugim vodama i u ovom trenutku se ne vidim”, rekao je Marić.

Upitan kako se sad osjeća, rekao je da je sad relaksiraniji. “Ima sjete. Sigurno će mi faliti. To je jedna posebna kuća koja ne ide iz ovoga srca”, rekao je Marić o Ministarstvu financija.

Tagovi: Zdravko Marić, eurozona, Marko Primorac, kreditini rejting Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE