GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marija Mitrović: Smanjenje neizvesnosti u društvu doprineće rastu filantropije

Marija Mitrović: Smanjenje neizvesnosti u društvu doprineće rastu filantropije
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 19:00
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Pre nekoliko nedelja Trag fondacija objavila je početak konkursa za trinaestu VIRTUS nagradu za filantropiju.

Cilj ove prestižne nagrade je da prepozna i istakne kompanije, mala i srednja preduzeća i pojedince koji su tokom prethodne godine podržali inicijative za opšte dobro na najdugoročnijii najefektniji način. O tome, ali  i filantropiji u širem smislu  razgovaramo sa Marijom Mitrović, direktorkom za filantropiju i partnerstva Trag fondacije.

SEEbiz: Kako ste došli na ideju da organizujete VIRTUS nagradu? 

Mitrović: Trag fondacija se razvojem filantropije bavi od svog osnivanja, 2004. godine. Interesovanje za ovu oblast potiče od naše težnje da organizacije civilnog društva sa kojima radimo i koje podržavamo učinimo održivijim, nezavisnijim i fleksibilnijim i da ih preusmerimo, sa međunarodnih i budžetskih izvora finansiranja, na podršku pojedinaca i preduzeća u njihovoj lokalnoj zajednici. Praćenjem ove oblasti, ustanovili smo da postoje brojni primeri individualne i korporativne filantropije u Srbiji, koji zaslužuju da budu javno istaknuti i nagrađeni. Motiv za pokretanje nagrade je bila i želja da, kroz isticanje dobrih primera, podstaknemo što širi krug pojedinaca i poslovnih subjekata da se uključe u filantropske inicijative i da ih podrže.  Svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na internet stranici VIRTUS nagrade, a rok za prijave je 20. februar ove godine.

SEEbiz: Sada posle trinaest godina da li se situacija u Srbiji promenila kada je u pitanju filantropija?

Mitrović: U vreme pokretanja nagrade, korporativna filantropija je uglavnom bila zastupljena među velikim, stranim kompanijama prisutnim u Srbiji. Danas filantropske inicijative pokreću i domaće kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, za koja verujem da su trenutno među najvećim darodavcima u Srbiji. Ohrabruje i sve veći broj partnerstava između poslovnog i neprofitnog sektora, jer je ovakav pristup pokazao najbolje i najdugoročnije rezultate u zajednicama. Istraživanje javnog mnjenja koje je Trag fondacija sprovela krajem 2018. godine pokazuje i veliki napredak u individualnoj filantropiji jer je preko 64% građana istaklo da je spremno da donira u budućnosti i da mnogo više veruje u značaj svojih donacija, ako se one udruže sa donacijama ostalih građana. 

SEEbiz: Ko je bio dobitnik nagrade za mladog filantropa i kakav doprinos je ostvario?

Mitrović: Za ovu nagradu žiri je prošle godine Stefana Nikolića iz Vršca koji je tokom 2018. godine organizovao akciju „Humanitarna kafa“ u ugostiteljskim objektima širom Vršca i Novog Sada. Ovi ugostiteljski objekti su se tog dana odricali zarade ostvarene prodajom kafe, tako da je Stefan uspeo da prikupi 500.000 dinara, a prikupljeni novac je doniran Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka – NURDOR. 

SEEbiz: Na koji način se mogu postići dugoročniji rezultati?

Mitrović: Način da inicijative od opšteg značaja koje postižu dugoročne efekte dobiju na značaju u očima građana i pokretača akcija je medijska propraćenost tokom čitavog njihovog trajanja. Istraživanje, koje je za 2018. godinu za Trag fondaciju sproveo IPSOS, pokazuje nam da je javnost koja je obaveštena o napretku akcije koju podržava, načinima na koji su upotrebljena donirana sredstva, kao i krajnjem ishodu te akcije, zadovoljnija svojim doprinosom i spremnija da ponovi angažman. Kada bi se umanjio osećaj neizvesnosti koji prati davanje za opšte dobro, oblast filantropskih davanja bila bi značajno unapređena u Srbiji.

Tagovi: Marija Mitrović, Trag fondacija, filantropija
PROČITAJ I OVO
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE