GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mario Petrović: Ovo je veliki korak Hrvatske prema centru

Mario Petrović: Ovo je veliki korak Hrvatske prema centru
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Hrvatska je zakoračila prema centru, a Andrej Plenković je novi/stari premijer. Realnost će biti brzo sastavljanje Vlade i to bez velikih ucjena kojih smo se naslušali u kampanji. Vidljivo je to jasno iz rezultata ovih izbora u kojima je upravo Plenković potopio Bernardićev brod nazvan Restart - kaže komunikacijski stručnjak Mario Petrović, direktor "Millenium promocije".

- Plenković je dobio izbore upravo na toj centrističkoj politici, ali više u smislu centrističke real-politike sigurnosti, a manje u nekom ideološkom smislu. No očito je da je Plenković lišen desničarenja i velikih ideoloških prijepora odveo HDZ u pobjedu upravo zbog te i takve politike, a koju je prepoznalo kao pobjedničku najveći broj građana Hrvatske.

Petrović smatra kako je jedna bitna činjenica važna za HDZ, a ta je da je Jandroković kao šef izbornih stožera HDZ-a odradio odličan posao na terenu i jako dobro mobilizirao biračko tijelo HDZ-a, što je u konačnici donijelo ovako veliku razliku između HDZ-a i Restarta.

- Teza o tome da se Hrvatska politika smješta prema centru lako je obranjiva. Plenković je zadnjih nekoliko godina pozicionirao HDZ u desni centar, a prilično daleko od teške desnice. Da vodi ispravnu politiku pokazali su birači koji su HDZ-u dali najviše mandata još od daleke 2003. godine. Po tome će Plenković ući u hrvatsku političku povijest kao izrazito uspješan političar, predsjednik Vlade i jedan od najjačih predsjednik HDZ-a - kaže Petrović za Slobodnu Dalmaciju.

- Na drugoj strani spektra imamo također političare i stranke koje se može smjestiti u politički centar ili lijevi centar, a tu možemo prije svega pozicionirati Pametno, Fokus i Stranku s imenom i prezimenom i njihove čelnike. Ali i HNS s jednim mandatom koji će očito jedini proći u Sabor od svih rubnih opcija.

Još je jedna činjenica važna za buduću političku scenu u Hrvatskoj, a to je nova opcija na ljevici koja se pojavila kroz pokret Možemo!, smatra Petrović.

- Njezin čelnik Tomašević prometnuo se u novo lice hrvatske lijeve politike, a već sutra i u najozbiljnijeg kandidata za novog gradonačelnika Zagreba. I na kraju treba reći da su se čelnici stranaka sudarili s realnošću stvarnih glasova koje su im dodijelili građani. Mnoge opcije su nestale i teško će se vratiti... Neki će to prihvatiti i krenuti se baviti ozbiljnim političkim ili nekim drugim poslom, a neki će još dugo razmišljati gdje su pogriješili...

Tagovi: Mario Petrović, Millenium promocija, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Tomislav Tomašević, Možemo!
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE