GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić: Britanski soj virusa preuzeo cijelu Europu

Markotić: Britanski soj virusa preuzeo cijelu Europu
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas u 11 sati na rasporedu je press konferencija Nacionalnog stožera.

Krunoslav Capak govorio je o stušpnju incidencije.

- Prije sedam dana imali smo 2599 od 8994 testirana, a tjedna prije 2.4. 2362 novih od 8697 testiranih. U ovom tjednu od 12. do 16.4 imamo 11.082 novooboljele osobe, a u prošlom tjednu smo imali 8338 što čini postotni porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664.9, najniža u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj 1377. Hrvatska trenutno zauzima po incidenciji 21. mjesto u EU, šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske. 587.4 je stopa smrtnosti, tu smo na 17. mjestu zemalja EU.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o rješavanju duga bolnica.

- Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogorena je i dinamika otplate do kraja godine čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli. Kada je riječ o cijepljenju veseli me ovo što je kolega Capak naveo.

Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih.

Alemka Markotić govorila je o različitim sojevima virusa od kojih je britanski, čini se, postao dominantan.

- Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću. Ono što je za zamislti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom su bez komorbiditeta.

Nešto su mlađe dobne skupine hospitalizirane. Ono što zabrinjava, su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća, jedna od tih osoba je završila na ECMO vrlo brzo po dolasku u bolnicu.

Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblicima bolesti ako možemo dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone, svi koji tako misle se varaju.

I kod mlađih se mogu razviti teški oblici bolesti.

Sve oko cjepiva se ozbiljno prati. I dalje se podvlači da je daleko veća korist od cijepljenja nego što je opasnost od bilo koje nuspojave. S tim u vezi informacije da će neke zemlje prijeći na mRNA cjepiva, još se razgovara jer EMI nisu dostupni podaci da se neka druga cjepiva zabrane, pa će tražiti dodatne informacije od tih zemalja. Slovačka i Mađarska su obećale da će pokušati analizirati takve situacije, jer su imale više slučajeva tromoboze.

O mjerama
Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razi u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima.

Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati, rekao je Božinović.

O cjepivu i procijepljenosti
Mi smo vrlo realni da će biti oko 55 posto procijepljenih do 1.7. Ako pogledate doze koje nam sada stižu, dosegnut ćemo to. To nije više nego tisuću dnevno, ako doze doju ovako kako je najavljeno neće biti nikakv problem, rekao je Capak.

Popisi nastavnika, turističkih djelatnika, novinara, kako će to ići?
Mi smo dali rok resorima da do danas dostave popise po županijama i proritetima.

Kako je moguće da se prijavi netko tko ima osam godina na Cijepise? I je li bilo pogodavanja?
Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarsvi zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima,. svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštali, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključene, Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali smi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složne proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funckionira, a za dob ne mogu točnu reći.

Zbog čega je nekoliko tjedana da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise?
Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju.

Tagovi: britanski soj koronavirusa, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Beroš: Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera
PORUKE
Beroš: Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj te nizak postotak procijepljenost.
Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu
SDP
Grbin: Izbačene članove stranke ne može se zadržati u klubu
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak kako je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se izbačene članove ne može zadržati u Klubu zastupnika, a ako se odluka središnjeg tijela stranke ne bude provodila Predsjedništvo će morati donijeti "odluke kakve god one teške bile".
Pupovac: Vučićev poziv nisam doživio kao provokaciju, ta stvar je za nas završena
REAKCIJE
Pupovac: Vučićev poziv nisam doživio kao provokaciju, ta stvar je za nas završena
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u četvrtak kako poziv Aleksandra Vučića da hrvatski Srbi izvjese srpske zastave po Hrvatskoj nije doživio kao provokaciju, to promatra kao stvar koja se događa u Srbiji kao i da je za njih ta "stvar jučer završena".
Đukanović: Srpski svijet umanjenica je za velikosrpsku politiku
CRNA GORA-HRVATSKA
Đukanović: Srpski svijet umanjenica je za velikosrpsku politiku
ZAGREB - Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo štiti “navodno ugrožena prava Srba” u drugim državama, rekao je Đukanović, kazavši kako to on čita kao “ugrožavanje suvereniteta” susjednih država.
Plenković napao Vanđelića: On se bavi politikom
ŽESTOKO
Plenković napao Vanđelića: On se bavi politikom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE