GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Markotić: Kroz nekoliko dana dolazi prva tranša od 5.000 doza remdesivira

Markotić: Kroz nekoliko dana dolazi prva tranša od 5.000 doza remdesivira
LIJEK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 21:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je za Dnevnik Nove TV kako misli da je bilo dano jako puno savjeta kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se našli.

"Sad smo tu, ne samo mi, nego cijela Europa. Sad je puno teže dati pametan savjet, ali maske, dezinfekcija, distanca, to i dalje stoji. Stoje i sljedeće preporuke - ako imate neke respiratorne simptome nemojte ići na posao, obavijestite svog liječnika, ne idite među druge ljude i ono što je najvažnije, bilo bi dobro da se sva privatna i druga okupljanja smanje na najmanju moguću mjeru.

Molim sve da ne skrivaju svoje kontakte nakon što saznaju da su pozitivni jer se time ugrožavaju drugi ljudi. Sad možemo pokušati učiniti da što bolje unutar zdravstvenog sustava zbrinjavamo bolesnike kojih je sve više sa teškim oblicima bolesti, pa i mladih s teškim upalama pluća i pokušati kontrolirati štetu. Vidite da je to teško u brojnim zemljama Europe, mi ćemo isto pokušati svladati taj izazov na najbolji mogući način", rekla je Markotić za Novu TV.

O lijeku remdesivir, koji se pokazao dobrim u liječenju koronavirusa, kaže kako se očekuje da bi trebala kroz nekoliko dana doći prva tranša od 5.000 bočica.

"Remdesivir je naručen preko zajedničke nabave Europske komisije gdje su sve zemlje članice iskazale nekakve potrebe. Narudžba je otišla u prvu tranšu od oko 5000 doza, dolazak se očekuje kroz nekoliko dana", rekla je Markotić.

O mogućem lockdownu kaže kako samo odgovorno ponašanje može pomoći.

"Brojne zemlje koje ga zagovaraju u isto vrijeme i oklijevaju. U nekim zemljama vidimo i nerede, u Italiji koja je itekako propatila i zna što je prošla. Ljudi teško podnose tu situaciju, ekonomija teško podnosi situaciju. Ja mislim da se može naći mjera između održavanja života u smislu funkcioniranja rada i obaveza koje imamo. U lockdown i stand by trebali staviti sve one zabave i druženja koja zasad nisu neophodna", kaže.

"Moramo ovu bitku dobiti zajedno i samo zajedno možemo to riješiti, zdravstveni sustav će učiniti maksimum, ali ne možemo bez naših građana koji će se odgovorno ponašati", poručila je dr. Markotić.

Tagovi: Alemka Markotić, remdesivir, koronavirus, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, samoizolacija,
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE