GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Med bolji u liječenju kašlja i prehlade od bezreceptnih lijekova

Med bolji u liječenju kašlja i prehlade od bezreceptnih lijekova
ZNANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 10:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Med bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlada od lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija.

Znanstvenici su rekli da je med bio učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripe od oubičajenih komercijalnih lijekova te da bi mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, prenosi CNN

Oni su ohrabrili liječnike da razmotre preporučivanje meda pacijentima umjesto da im propisuju antibiotike, koji mogu izazvati nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihova prekomjerna korištenja.

Med se odavno koristi kao kućni lijek za kašalj, ali njegova učinkovitost nije bila dovoljno istraživana.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utječe na simptome infekcije gornjeg respiratornog sustava.

“Med je bio bolji od uobičajene skrbi u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava", napisali su oni u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

“On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna daljnja placebom kontrolirana kvalitetna ispitivanja."

Znanstvenici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo djeca. Većina je uspoređivala med s konvencionalnijim liječenjem kao što je uzimanje bezreceptnih lijekova.

Prijašnja istraživanja zaključila su da med ubija bakterije. Studije su pokazale da je učinkovit protiv desetaka sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 djece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina.

Tagovi: med, kašalj, bezreceptni lijekovi
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE