GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medić: Prvi cijepljeni još nisu razvili imunitet

Medić: Prvi cijepljeni još nisu razvili imunitet
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz
ZADAR - Nakon što je u Domu za odrasle sv. Frane u Zadru u subotu navečer potvrđena zaraza koronavirusom i kod osoba koje su prije šest dana primile prvu dozu cjepiva, epidemiolog Alan Medić je danas rekao kako je "prošlo premalo dana od početka cijepljenja da bi ono počelo djelovati“.

Kako je dodao dr. Medić, cjepivo bi kod štićenika, koji brzo počinju razvijati antitijela trebalo ublažiti simptome bolesti.

“Neki od novozaraženih korisnika primili su prvu dozu cjepiva, no premalo je dana prošlo od cijepljenja da bi ono počelo djelovati. Očito su neki korisnici bili ili asimptomatski prilikom primanja cjepiva ili su se cijepili u razdoblju inkubacije koronavirusa, što nije neuobičajeno, a samo cijepljenje ne utječe na tijek bolesti, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije Alan Medić.

Pojava virusa u ovoj ustanovi neće poremetiti plan cijepljenja, samo će ga odgoditi za razdoblje izolacije i samoizolacije štićenika, dodao je epidemiolog Alan Medić.

Zbog pojave simptoma koronavirusa kod jednog štićenika, provedena su testiranja svih korisnika te je utvrđeno da ih je 14 pozitivno na koronavirus, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

“Pojava covid-19 pozitivnih štićenika u domovima nije novost. Sličnu situaciju imali smo već u Domu sv. Frane i uspjeli smo zaustaviti širenje virusa. Zbog prirode osnovne bolesti korisnika te ustanove, dogovoreno je da se dio štićenika privremeno smjesti u jedan od objekata na području Zadra, gdje će provesti samoizolaciju, a po isteku će se nastaviti cijepljenje kako onih koji su već primili prvo cjepivo, tako i onih koje ćemo cijepiti prvi put, rekao je Medić.

Na području Zadarske županije u posljednja je 24 sata potvrđeno 33 novooboljelih, a od posljedica covida-19 umrle su dvije žene u dobi od 88 i 98 godina te 71-godišnji muškarac. Testirano je 239 uzoraka, a pod aktivnim je nadzorom 1195 osoba.

Među novozaraženima 22 ih je iz Zadra, po dvoje iz Nina i Polače te po jedna osoba iz Benkovca, Biograda, Poličnika, Ražanca, Stankovaca, Sv. Filipa i Jakova i Škabrnje. Policija je zabilježila jedno kršenje samoizolacije.

Tagovi: Alan Medić, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE