GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom

Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
ISPORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 09:19
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Iako Berlin i Pariz to oštro demantiraju, neki mediji i političari u Europskoj uniji smatraju da su isporukom najsmrtonosnijih tenkova Ukrajini Europa i NATO ušli u izravan rat s Rusijom, što znači veliku opasnost od izbijanja oružanog sukoba na cijeli stari kontinent.

Mediji i analitičari jednoglasni su u ocjeni da bi zapadni tenkovi, puno moćniji od ruskih, trebali omogućiti ukrajinskoj vojsci ne samo zaustavljanje očekivane ruske ofenzive, već i probijanje ruske obrane na frontu i povratak dijela izgubljenih teritorija.

Uloga Amerike je presudna i zato je tvrdnja Washington Posta da je cilj američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena pretvoriti "poslijeratnu Ukrajinu" u bastion protiv mogućih ruskih invazija, uz snažnu oklopnu i protuzračnu opremu Kijev, izgradnja "nekorumpiranog ukrajinskog gospodarstva i integracija Ukrajine u Europsku uniju".

Neki dijele mišljenje britanskog dnevnika Guardian da isporuka tenkova znači da se sve okreće prema cilju ukrajinske pobjede, iako to može značiti i da bi Kijev, ako doista ne pobijedi, dobio mnogo jača pozicija u slučaju prekida vatre i pokretanja mirovnih pregovora.

Ali analize ne kriju ozbiljne sumnje u mogućnost da Ukrajina, koliko god jaka bila oružana potpora Zapada, porazi Rusiju, pa samim time i ocjena Zaklade Carnegie da “u rusko-ukrajinskom ratu nema vojne alternative. .. jer bi bilo super za Ukrajinu da povrati više teritorija, ali po koju cijenu i s kojim strateškim dobitkom”.

Zato analitičar Zaklade Carnegie smatra da bi za sve bilo puno bolje da rusko-ukrajinski rat prestane, “pa makar se pretvorio u zamrznuti sukob”.

I kaže da bi "ma koliko pregovori i diplomatski napori bili teški, ograničeno primirje bilo daleko bolje od rata koji bi godinama trajao u Europi...prijeteći cijelom svijetu".

Budimpeštanski list Magyar Nemzet navodi da je "njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock apsolutno u pravu kada je rekla da je većina europskih zemalja u ratu s Rusijom", iako je njemački kancelar Olaf Scholz to demantirao.

"Isporukom teških tenkova zapadne su zemlje prešle Rubikon, bilo iz moralnih razloga, da bi sačuvale poslovne interese ili da bi oslabile Rusiju", piše mađarski dnevnik, uz napomenu da "sada jedino preostaje poslati naše vojnike u ispred."

I drugi mediji, analitičari i političari na Zapadu slažu se da je riječ o opasnom izazovu Rusiji, pa britanski list "The Guardian" ocjenjuje da je "stav Zapada očvrsnuo i došao je odlučujući trenutak u ratu".

"Jedno je sada jasno: to je rat Zapada protiv Rusije", ističe londonski dnevnik i zaključuje da je "Ukrajina svoju sudbinu još više stavila u ruke (američkog predsjednika) Josepha Bidena".

Najjači zapadni tenkovi brži su, imaju veću vatrenu moć i jači oklop od ruskih tenkova T-72, što bi ukrajinskoj vojsci trebalo omogućiti ne samo obranu od ruskih ofenziva, već i proboj ruske obrane i prodor duboko u ruske ruke teritorij snaga.

Washington je, kako je naznačeno, prvi put dopustio mogućnost da će Kijev pokušati ugroziti ruske snage na Krimu i eventualno ga vratiti pod svoju vlast, iako je Moskva zaprijetila da će takav pokušaj uništenja ruske crnomorske flote braniti s nuklearno taktičko oružje.

Ciparski akademik Stefanos Konstantinidis u novinama Philefteros navodi da je "rat u Ukrajini ušao u novu opasnu dimenziju i postao rat koji vode NATO i SAD protiv Rusije kada je Njemačka pristala isporučiti svoje tenkove 'Leopard' Kijevu".

Tagovi: tenk Leopard 2, rat u Ukrajini, Carnegie institut
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE