GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međimurje nakon 45 dana ponovno ima zaraženu osobu

Međimurje nakon 45 dana ponovno ima zaraženu osobu
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
ČAKOVEC - Nakon 45 dana Međimurje ponovo ima osobu zaraženu koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite, a župan Matija Posavec opetovano je građane zamolio za oprez, a sudionike izbora da vode računa o epidemiološkoj situaciji.

U Međimurskoj županiji zaraženih koronavirusom nije bilo od 8. svibnja, a posljednju oboljelu osobu imali su 14. travnja.

Župan Matija Posavec naglasio je da su najduže odolijevali svim izazovima.

"Posljednjih dana imamo desetke novooboljelih u mnogim krajevima Hrvatske, a od jučer se tim krajevima pridružila i Međimurska županija. Riječ je o jednom pozitivnom nalazu mlađe osobe“, rekao je Posavec.

U samoizolaciji je 12 osoba, od kojih su šest osobni kontakti zaražene osobe te šest djelatnika u zdravstvenom sustavu.

Posavec je poručio kako je, unatoč jednom pozitivnom nalazu, epidemiološka situacija i dalje povoljna te nema panike, ali je građane zamolio za oprez.

Kako je ovo vrijeme pojačanih predizbornih aktivnosti, Posavec je apelirao na sve političke opcije i kandidate koji sudjeluju na izborima da vode računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Posavec: Neću sudjelovati u kampanji koja podrazumijeva neposredni kontakt

"Ja ću osobno dati svoj doprinos pa ni na koji način neću sudjelovati u bilo kakvoj vrsti kampanje koja podrazumijeva neposredni kontakt, osim onog redovnog posla koji se mora svakodnevno obavljati”, poručio je župan.

S obzirom na aktualnu situaciju, županijski Stožer sastajat će se i donositi sve potrebe odluke, a načelnik Stožera Josip Grivec pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera kako bi zaštitili sebe, a posebno rizične skupine građana.

"Svi smo se možda malo opustili, ali trebamo se pridržavati svih mjera“, poručio je Grivec.

Ne zna se kako se novozaražena osoba inficirala

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal rekla je da za novooboljelu osobu ne mogu sa sigurnošću utvrditi gdje je došlo do infekcije.

"To potvrđuje da je virus kontinuirano prisutan među nama i da se moramo odgovorno u svakom času ponašati, vodeći računa da ne dođe do prijenosa virusa među populacijom“, naglasila je Payerl-Pal.

Zbog zaštite osobe nije iznijela podatke o spolu i dobi.

U Međimurju se prati i situacija iz Zadra, s teniskog turnira gdje se proširila zaraza, s obzirom da je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Čakovčanka.

Od 9. lipnja međimurski Zavod za javno zdravstvo provodi molekularnu dijagnostiku, te je dosad testirano 14 uzoraka od kojih su svi bili negativni. Od ovoga tjedna uvodi se i serološka dijagnostika.

Čakovečka bolnica bez zabrane posjeta

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da prema novim naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čakovečka bolnica nije određena kao ona u kojoj bi bilo zabrane posjeta.

"Oni će se i dalje obavljati na ustaljeni način, jedan po jedan, na 20 minuta i uz obaveznu evidenciju i prolaženje epidemiološke trijažne stanice“, rekao je Novinščak i dodao da su na ulazu u bolnicu već ranije postavljene termovizijske kamere.

"Vezano uz novooboljelu osobu, šestero djelatnika koji su bili u vrlo kratkom kontaktu, uz zaštitnu opremu, stavljeni su u samoizolaciju - jedan liječnik, jedna spremačica, četiri medicinske sestre, odnosno tehničara“, kazao je.

Tagovi: Međimurje, koronavirus, Matija Posavec
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE