GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mediteran: Ove godine samo četvrtina lanjskog broja turista

Mediteran: Ove godine samo četvrtina lanjskog broja turista
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2020 / 18:48
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Da ništa ove godine na turističkim obalama Mediterana nije isto već smo znali, ali da će tako biti i narednih mjeseci, to je novi šok za turističke djelatnike.

Umjesto mravinjaka gostiju, hoteli su prazni, većina još razmišlja hoće li se i kada otvoriti, a posljednji dani tu im nadu čine sve neizvjesnijom. Jer, baš kada se vjerovalo da bi međunarodni turistički promet u drugoj polovici srpnja mogao konačno krenuti, svakodnevno novi brojni slučajevi zaraze koronavirusom u većini EU-a, čine uspješnost sezone nanovo neizvjesnom i sve daljim snom. Na polovici srpnja najveće turističke zemlje Sredozemlja uglavnom se tek pripremaju i nadaju gostima koji se za sada zadržavaju na tek 15 posto uobičajenog turističkog prometa, piše Slobodna Dalmacija.

Deseci milijuna hotelskih kreveta u najpoznatijim ljetovalištima Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, Portugala i Turske još su manje-više prazni, polovica hotela nije ni otvorena.

Iako je Hrvatska prva otvorila granice turističkom prometu bez posebnih uvjeta za većinu putnika iz EU-a, brojke su nam u najmanju ruku skromne. Prije koji mjesec, većina zaposlenih u turizmu nije očekivala ni toliko, ali prema službenim podacima eVisitora i HTZ-a u prvih šest mjeseci Hrvatsku je posjetilo oko 1,6 milijuna turista koji su ostvarili 7,6 milijuna noćenja.

Usporedbe radi, lani u istom razdoblju bilo ih je 6,5 milijuna, s 23 milijuna turističkih noćenja. A Hrvatska i s tako skromnim prometom, koji se odvija gotovo isključivo na sjevernom Jadranu, jedna je od najuspješnijih na turističkom Sredozemlju. Onda je lako zaključiti kako je tek drugima.

Iako se više od trećine svjetskog turističkog prometa inače odvija na Mediteranu koji posjeti oko pola milijarde turista godišnje, danas su njegove obale pustije nego ikad. Do prije koji dan najavljivao se milijunski pokret na more u svim smjerovima iz Europe, da bi posljednjih dana, zbog novog rasta broja oboljelih, znatno skočilo otkazivanje dolazaka širom Mediterana.
Naravno, smanjuje se i broj najavljenih letova.

No, interes Nijemaca, (najveće emitivno tržište za mediteranski odmor) ponovno raste, kaže analiza Njemačkog turističkog udruženja TDA. Balearski i Kanarski otoci vode prema rezervacijama, a slijede Njemačka i Grčka. Ali, rezervacija je tek četvrtina od lanjskih, a stižu i novi otkazi.

- Razlog otkazivanja nije u tome što se gosti toliko boje virusa, koliko se boje svojih vlasti i odluka o uvjetima povratka u zemlju. Naime, mnoge zemlje potiho, neke i vrlo jasno, poručuju svojim građanima da na odmor putuju na vlastiti rizik te da ne očekuju ništa od svoje države ako se razbole na putu. Isto tako, neke će "u hodu" donisiti odluke o samoizolaciji nakon povratka iz nekih zemalja. Njemačka je u ožujku iz svijeta morala vratiti kući 230.000 svojih građana, a nije bilo letova i granice su bile zatvorene.

To im je bilo skupo i komplicirano iskustvo, jasno da ga ne žele ponoviti. Zato sada svima poručuju da na državu više ne računaju, slično kažu i Švicarci, Austrijanci, Skandinavci... - kaže nam sugovornik iz turističke branše koji i sam dnevno prima nove otkaze.

Španjolska zato oprezno tek kreće s otvaranjem, Grčka je to već učinila: svi grčki aerodromi primaju međunarodne letove, a luka Patras i Krf imaju i trajektne veze s Italijom. A Italija - uz brojne popuste i besplatne atrakcije - još u borbi s pandemijom broji mrtve, pa na ozbiljniji turistički promet, osim domaćeg, i ne računa. Turska je pogođena preporukom EU-a da putovanje u Tursku nije sigurno, iako su poduzeli jake mjere epidemiološke zaštite, a u hotelima primaju tek polovicu kapaciteta radi održavanja socijalne distance. Novčanom kaznom od 120 eura kažnjavaju se svi bez maske u javnosti.

Objave našeg MUP-a da je oko milijun gostiju ispunilo obrasce i najavilo ulazak u Hrvatsku u srpnju i kolovozu svakako su optimistične, ali ne treba u tome iščitavati turističku euforiju, jer naša zemlja u samo jednom danu može smjestiti 1,7 milijuna gostiju. A lanjskog smo srpnja i kolovoza imali više od 9 milijuna turista... No, u turističkom sektoru su zadovoljni najavama.

- Zahvaljujući kvalitetnom javnom zdravstvenom sustavu i visokim epidemiološkim standardima Hrvatska i dalje ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u EU-u i najmanje aktivnih slučajeva među članicama na Mediteranu. Hrvatska je sigurna destinacija za ljetni odmor. Potražnja za našom zemljom raste iz dana u dan i broj turista se kontinuirano povećava za oko 30 tisuća dnevno. Trenutno je najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno 644 hotela i 344 kampova i svakodnevno se otvaraju novi turistički objekti i sadržaji u destinacijama diljem obale - kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Tagovi: Mediteran, hrvatski turizam, strani turisti, Veljko Ostojić, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE