GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 21:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u schengenski prostor.

No, humanitarne i urduge za ljudska prava tvrde da hrvatska policija koristi nasilje protiv bespomoćnih ljudi, uključujući loše postupanje i mučenje.

Traže reformu mahanizma nadzora hrvatske granice, žurno provođenje istraga u slučajevima kršenja ljudskih prava i pozivanje odgovornih tijela na punu odgovornost.

Zajedničko priopćenje potpisali su Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam i International Rescue Committee.

"Odluka Vijeća EU-a od 8. prosinca o prijemu Hrvatsku u šengensku zonu usprkos potkrijepljenim izvješćima o čestim kršenjima europskog i međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti i granične policije pokazuje zanemarivanje predanosti EU-a vezano uz temeljna prava (...) to predstavlja loš presedan za buduće širenje tog prostora", navode udruge.

Ono što se događađa na granicama Hrvatske i ostalim europskim vanjskim granicama je "kriza vladavine prava", stoji u priopćenju.

Osam udruga tvrdi da se na hrvatskim i ostalim vanjskim granicama EU-a krše temeljna prava, uključujući pravo na azil, te da to uvelike prolazi nekažnjeno. Prema Danish Refugee Council’s Protection Monitoringu, od početka kolovoza do kraja studenoga iz Hrvatske je u BiH protuzakonito vraćeno 1395 ljudi.

"Europske institucije godinama žmire na golemu količinu dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava na vanjskim granicama EU-a, uključujući i na granicama Hrvatske, nagrađujući stroge mjere učvršćivanja granica i pod svaku cijenu sprečavajući ljude da u potrazi za zaštitom uđu u EU", piše u priopćenju.

Udruge smatraju da je odluka Vijeća EU-a da, usprkos dokumentiranim kršenjima prava migranata primi Hrvatsku u šengenski klub, "simptom europske politike koja opetovano žrtvuje temeljna prava zbog, kako se to prikazuje, sigurnosti granica".

Ističu da Kodeks o šengenskim granicama, na koji se Hrvatska obvezala, traži od zemalja članica da poštuju međunarodno i europsko pravo, uključujući Povelju o temeljnim pravima, Povelju o izbjeglicama te posebno obvezu da prilikom kontrole i upravljanja granicama djeluju u skladu s načelom koje isključuje nasilno vraćanje izbjeglica i tražitelja azila u zemlje u kojima bi mogli biti podvrgnuti progonu.

Tagovi: Schengen, Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam, International Rescue Committee
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE