GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medved: Ako zaprimimo optužnicu iz Srbije protiv pilota odbacit ćemo je

Medved: Ako zaprimimo optužnicu iz Srbije protiv pilota odbacit ćemo je
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
BRDOVEC - Potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved kazao je u utorak novinarima da nijedno državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog tužiteljstva zbog navodnih ratnih zločina u Oluji protiv četiri hrvatska vojna pilota, ali ako ih dobije, Hrvatska će ih odbaciti.

„Niti jedno naše tijelo nije zaprimilo nikakvu optužnicu. Ukoliko ju zaprimimo odbacit ćemo ju onako kao što smo to učinili prošle godine kada je tužiteljstvo BiH pokušalo pokrenuti optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak“, kazao je Medved novinarima u Brdovcu gdje je nazočio ispraćaju i pokopu ekshumirane 133 žrtve koje su u poraću ubile partizanske jedinice.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina.

Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

U ponedjeljak je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje N1 boji li se optužnice zbog svog huškačkog govora održanog u okupiranoj Glini 1995. kao eventualnog odgovora Hrvatske na optužnice protiv četiri hrvatska generala u Srbiji, rekao da "nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe".

Medved je pozvao srbijanske vlasti da „smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta prošlost nije nimalo lijepa“.

„Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj, ostavila je iza sebe krvavi trag - više od 15 tisuća ubijenih“, kazao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade napomenuo je i da se srbijanska državna tijela oglušuju na upite ministarstva branitelja o ubijenima i nestalima u Domovinskom ratu.

„Iako sam kao ministar slao desetke konkretnih zahtjeva koji su vezani i za konkretan događaj i konkretan datum, izostala je u potpunosti suradnja. Nisu nam dostavili niti jedan podatak o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje su grobnice iz Domovinskog rata“, rekao je Medved.

Ponovio je kako je za vladu neprihvatljiv srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, poručivši da Srbija time „glumi mini Haag“, što „zasigurno neće proći“.

Srbija u sklopu pregovora za pristupanje Europskoj uniji mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, što uključuje uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i procesuiranje počinitelja "najtežih ratnih zločina", istaknuo je Medved.

„Što se tiče naših zahtjeva, oni su zahtjevi Europske unije“, kazao je Medved, dodavši da Hrvatska „gotovo na tjednoj razini“ podiže „konkretne optužnice protiv počinitelja ratnih zločina u Republici Hrvatskoj“.

„Sva naša tijela nastavit će ustrajno obrađivati svaki pojedinačni zločin i nikad nećemo prestati pripremati i podizati optužnice koje se temelje na konkretnim zlodjelima“, poručio je potpredsjednik vlade.

Medved: Milanović nije odgovorio na poziv za sjednicu VNS-a

Predsjednik Zoran Milanović prozvao je u utorak Andreja Plenkovića da bojkotira sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost o stanju u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik je premijeru početkom svibnja poslao dopis u kojemu je predložio sazivanje sjednice VNS-a o stanju u BiH, ali od Plenkovića nema još odgovora.

Medved pak ističe da je premijer Plenković „prije više od 70 dana“ pismom poslao poziv predsjedniku da se održi sjednica VNS-a.

„Koliko mi je poznato odgovor još uvijek nismo dobili“, kazao je Medved.

Tagovi: Tomo Medved, optužnice iz Srbije, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE