GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medved: Niz indicija ukazuje da je meta bio upravo Plenković

Medved: Niz indicija ukazuje da je meta bio upravo Plenković
INDICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 20:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao situaciju u Hrvatskoj nakon napada na Markovom trgu.

Premijer Plenković danas poručuje da je možda baš on bio meta napadača na Vladu. Imate li saznanja na temelju čega ima takve sumnje?

Istraga je u tijeku vezano za cijeli događaj. Ali ono što možemo vidjeti već sada da na društvenim mrežama se vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta. Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu, ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanitog čina, rekao je ministar Medved za RTL.

Vi ste potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost, a i potpredsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija pa vas zato pitam je li imate neke dodatne informacije ili saznanja u ova četiri dana od kada se napad dogodio. Koja bi upućivala na to da je možda meta bio sam premijer.

Čitav niz je indicija koje ukazuju da je upravo meta bio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali s obzirom da je istraga u tijeku, a i policija je danas iznijela određene detalje vezano za provedbu istražnih radnji i glede statusa na društvenim mrežama, strpimo se da se okonča istraga, a nakon toga ćemo izvijestiti javnost.

Radi se o nekim konkretnim profilima na Facebooku ili na nekim drugim društvenim mrežama?

Čitav niz je pokazatelja koji ukazuju na to da je meta ovog napada bio upravo predsjednik Vlade.

Premijer govori o "gnijezdu mržnje" i "odgovorima za radiklizam". Oporba upravo njega i HDZ proziva za korištenje i dodvoravanje desnici kada je HDZ-u to odgovaralo. Vidite li vi odgovornost HDZ-a?

HDZ, poglavito HDZ danas, u proteklom mandatu i u početku ovog mandata čini sve kako bi društvu i državi omogućili kvalitetan život. Odgovaramo na sve programe, projekte i aktivnosti i u ovim otežanim okolnostima funkcioniranja vezanima za pandemiju...

Konkretno, oporba vas proziva i poziva se na činjenicu da je Penava bio član HDZ-a do ove godine. Dobio je i više od 21 tisuće glasova kada se s vama borio za mjesto drugog čovjeka HDZ-a. To je velik broj glasača koje je tada dobio. Oni koje vi prozivate su sada uglavnom članovi Domovinskog pokreta, a bili su članovi HDZ-a.

Da, bili su članovi HDZ-a, danas nisu. A iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni.

I njima će se pozabaviti?

Sa svima onima koji su koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli ovom konkretnom postupanju ovog mladog čovjeka.

Pa tako i njima?

Pa tako i njima.

Danas ste u izjavi poručili svima da vrate oružje, a gospodin Stevo Culej, koji je prije tri mjeseca bio na listi HDZ-a, nedavno je morao vratiti oružje i tada je javno objavio na Facebooku kako je on moramo vratiti oružje, ali "vi svoje čuvajte".

I ovu prigodu koristim pozvati sve koji imaju ilegalno oružje, eksplozivne naprave i sredstva, da ih vrate, da pozovu policiju i da ih ona sigurno izuzme kako bi osigurali sigurnost sebe i svojih obitelji, a i cjelokupnog društva.

Culej je to javno napisao, a prije tri mjeseca je bio na listi HDZ-a?

Napisao je, ali to nije ispravan i dobar put. Koristim priliku pozvati sve građane da vrate oružje. Kada govorimo o vlasnicima tog oružja, odnosno osobama koje posjeduju to oružje, govorim o svim građanima, svim osobama koje na bilo koji način su došle u posjed ili su ga naslijedile, odnosno koje potječe iz Domovinskog rata.

I vi ste bili među braniteljima u Savskoj. Danas smo to također čuli iz oporbe. Je li vam sada, iz ove perspektive žao što ste u tome sudjelovali, s obzirom na činjenicu da su u jednom trenutku postavljene plinske boce na glavnoj prometnici u Zagrebu?

Moramo se vratiti na meritum uslijed kojih okolnosti je započeo prosvjed hrvatskih branitelja. Zoran Milanović, tada predsjednik Vlade, Ministarstvo branitelja tada, čini čitav niz radnji koje su usmjerene protiv hrvatskih branitelja. U tim okolnostima...

Jasno, ali zašto se niste ogradili od čina da se plinske boce postavljaju na ulice?

Ogradili smo se od tog čina. Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Ali jednako tako kontekst postavljanja plinskih boca u Savkoj ulici se mora dovoditi izravno u vezu sa činom nasrtaja snažnim policijskih postrojbi prema stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Crkvi sv. Marka. Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost i one su se u vrlo kratkom vremenskom periodu uklonile. Ovdje prosjed hrvatskih branitelja ne možemo ni na koji način dovoditi u kotekst ovoga o čemu danas govorimo.

Je li citat "oba su pala, oba će pasti", koji se tada spominjao, je li to govor mržnje?

Ali nije ni na koji način ugrožavala sigurnost ničiju i ne može se dovoditi u kontekst ovoga o čemu danas razgovaramo.

"Oba su pala, oba će pasti" - ne mislite da je taj citat govor mržnje?

Ni na koji način se ne može dovesti u kontekst niti po težini ovih elemenata koje smo ovih dana mogli vidjeti, rekao je za RTL.

Foto: Vlada RH / Twitter

Tagovi: Tomo Medved, Danijel Bezuk, Andrej Plenković, Zoran Milanović, Ivan Penava, Stevo Culej, prosvjed branitelja
PROČITAJ I OVO
Jedanaest mrtvih i 98 ozlijeđenih u željezničkoj nesreći u Egiptu
TRAGEDIJA
Jedanaest mrtvih i 98 ozlijeđenih u željezničkoj nesreći u Egiptu
KAIRO - Jedanaest je osoba smrtno stradalo, a 98 ih je ozlijeđeno u željezničkoj nesreći koja se danas dogodila u Egiptu, 40-ak kilometara sjeverno od Kaira, priopćilo je ministarstvo zdravstva.
Fauci: Cijeljenje J&J-ovim cjepivom u SAD-u trebalo bi se uskoro nastaviti
PREOKRET
Fauci: Cijeljenje J&J-ovim cjepivom u SAD-u trebalo bi se uskoro nastaviti
WASHINGTON - Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv covida-19, čije je korištenje u SAD-u suspendirano, trebalo bi se ponovno koristiti, možda uz "restrikcije", a odluka bi trebala biti objavljena do petka, rekao je u nedjelju medicinski savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci.
Nepoznat netko Hojsu ostavio poruku ispred kuće
PORUKE
Nepoznat netko Hojsu ostavio poruku ispred kuće
LJUBLJANA - U subotu navečer ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs objavio je na Twitteru fotografiju dolaska u kuću na kojoj se vidi natpis "lažljivac (Hojs)".
Rusija neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru
JASNA PORUKA
Rusija neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru

MOSKVA - Moskva neće dopustiti da Aleksej Navaljni "umre u zatvoru", naglasio je ruski veleposlanik u Londonu u intervjuu za BBC u nedjelju, u trenutku kada su Navaljnijeve pristaše zabrinute za njegov život jer je bolestan i štrajka glađu.

Stojić Deban Tomaševiću: U Holdingu se ne mijenjaju ugovori zbog otpremnina
ODGOVOR
Stojić Deban Tomaševiću: U Holdingu se ne mijenjaju ugovori zbog otpremnina
ZAGREB - Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban opovrgnula je u nedjelju tvrdnje kandidata za gradonačelnika Tomislava Tomaševića (Možemo) da se ugovori o radu u Upravi Holdinga mijenjaju da bi se povećale otpremnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE