GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medved za glavnu savjetnicu postavio ženu koju istražuje USKOK

Medved za glavnu savjetnicu postavio ženu koju istražuje USKOK
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2020 / 20:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministar Tomo Medved postavio je na mjesto glavne savjetnice u Ministarstvu branitelja Nevenku Benić, koju je vlada 24. rujna smijenila s mjesta državne tajnice jer je protiv nje pokrenuta istraga, javlja Jutarnji list. USKOK je sumnjiči da je umiješana u namještanje polaganja državnih ispita u aferi Rimac.

Ukratko, Benić nije više državna dužnosnica, već državna službenica najvišeg ranga s najvećom plaćom koju državni službenik može imati, koja s njezinim stažom iznosi oko 14.000 kuna i ne zaostaje za plaćom državnih dužnosnika. Svako ministarstvo, naime, može imati samo jednog glavnog savjetnika čiji je posao rješavati najsloženije poslove za ministra i rukovodeće službenike u tome ministarstvu.

Osim Benić, potpredsjednik vlade Medved je u tri mjeseca, od rujna do kraja studenog, ostao bez još dvoje državnih tajnika. To su Ivan Vukić, protiv kojeg je također pokrenuta istraga u aferi Rimac zbog namještanja polaganja državnih ispita, i Stjepan Sučić, koji je 30. studenog nakon noćnog sukoba s policijom u Vukovaru morao podnijeti neopozivu ostavku.

Vukić je, tvrdi USKOK, urgirao kod Rimac da pomogne položiti državni ispit Medvedovu vozaču dok je Nevenka Benić, prema sumnjama istražitelja, tražila Rimac da "pomogne" kod polaganja stručnoj savjetnici u Ministarstvu branitelja Mariji Zdilar, piše Jutarnji.

Poslala joj je dokument naslovljen "Zdilar21326320096828403pdf". Rimac je taj dokument proslijedila Tereziji Marić u Ministarstvo uprave. Marić, koja je koordinirala radom ispitnih komisija, je preko Rimac poručila Nevenki Benić da je Komisiji rekla da pripaze na Zdilar. I dodala da "za svaki slučaj dobro nauči Europsku uniju. To pita Dubravka Vlašić Pleše iz vlade i ona samo po svom". Zdilar je dan nakon prepiske Benić i Rimac položila državni ispit koji nitko do sada, kao ni ostale slične slučajeve iz afere, nije doveo u pitanje.

I dok su se Vukić i Sučić nakon razrješenja s dužnosti državnih tajnika vratili u braniteljske mirovine, bivša državna tajnica Nevenka Benić, kako je potvrđeno iz Ministarstva branitelja, ostala je raditi u Ministarstvu.

Odgovor na pitanje na kojem je mjestu Benić danas zaposlena Jutarnji je čekao danima, pri čemu im nisu željeli odgovoriti kolika joj je točno sadašnja plaća.

Prema izračunu temeljenom na Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, list je izračunao kako se radi o neto plaći od 12.000 kuna kojoj se pridodaje dodatak na staž od oko 2000 kuna. Taj iznos je tek 2000 kuna manji od ministarske plaće te 2000 kuna manji od plaće koju je Benić imala kao državna tajnica.

Glavi savjetnik u Ministarstvu prema toj Uredbi ima koeficijent 3.20, što je najviši koeficijent koji jedan državni službenik može imati. Kad se taj koeficijent pomnoži s osnovicom plaće zaposlenih u državnoj službi koja iznosi 5.809,79 kuna, dolazi se do bruto iznosa od gotovo 18.600 kuna, odnosno neto plaće od 12.000 kuna. Pridodaju li se tome dodaci na tridesetak godina radnog staža, koliko Benić ima, dolazi se do nešto više do 14.000 kuna neto, što je mjesečna plaća u rangu ministra i samo 2000 kuna manja od plaće koju je Benić kao državna tajnica imala prije smjene.

Iz odgovora Ministarstva branitelja također je vidljivo da je ministar Medved na Nevenku Benić primijenio odredbu Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika koja je predviđena za situacije kad dužnosniku u uobičajenim okolnostima istekne mandat, prema kojoj se dužnosnik po isteku mandata ima pravo vratiti na svoje ranije radno mjesto. U slučaju Nevenke Benić, međutim, mandat nije završio na normalan način, već je smijenjena jer je USKOK protiv nje pokrenuo istragu zbog poticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Tagovi: Tomo Medved, Nevenka Benić, Ivan Vukić, Stjepan Sučić
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE