GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medved: Zahtjevnija obnova počinje sredinom listopada

Medved: Zahtjevnija obnova počinje sredinom listopada
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2021 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
HRVATSKA KOSTAJNICA - Potpredsjednik Vlade Medved, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti u subotu su u Hrvatskoj Kostajnici dogovorili modele rješavanje najvažnijih pitanja obnove i razvoja Sisačko-moslavačke županije nakon razornog potresa, obnove kuća i obrane od poplava.

Sastanak su uz predstavnike državnih tijela bili nazočni čelnici gradova i općina stradalih u razornom potresu krajem godine.

Potpredsjednik Vlade RH i načelnik Stožera za sanaciju šteta od potresa ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je u ovom trenutku važno ostvariti projekte iz nadležnosti Hrvatskih voda – kao što je obrana od poplava, vodoopskrba Pounja i dijela Banovine, te sanacija urušnih vrtača na području Mečenčana i Borojevića, posebno onih uz obiteljske kuće i koje prijete ljudima.

“Jednako su nam tako važni projekti koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji smo u Stožeru prebacili težište aktivnosti. Ovih više od 500 obnovljenih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije su preduvjet za povratak stanovnika u siguran boravak. Za druge, zahtjevnije programe obnove, kao što je konstrukcijska obnova, cijelo smo vrijeme provodili pripreme, a koja će početi sredinom listopada”, rekao je ministar Medved

Osim toga, dodao je, veliki broj gospodarskih subjekata pokazao je zainteresiranost za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, koja također počinje sredinom mjeseca.

Također je najavio da počinju pripreme za izgradnju zamjenskih stambenih zgrada, što se provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković detaljnije je govorio o kostajničkim projektima.

Naglasio je da će se vodoopskrba riješiti uređenjem zdenca B4 na izvorištu Pašina vrela, koji će sada imati novu crpku i bit će umjesto dosadašnjih 60-tak metara, duboka 170 metara. Voda će biti kvalitetnija, a opskrba sigurnija. To će biti temelj i za razvoj vodoopskrbe prema Dvoru i Hrvatskoj Dubici, rekao je Đuroković.

Počinju radovi na obrambenom nasipu za obranu od poplava, vrijedni 29 milijuna eura
Već idućeg tjedna počet će i radovi na obrambenom nasipu za obranu od poplava u ukupnoj vrijednosti od 29 milijuna eura.

Već su završene montažno-demontažne pregrade, kako bi dio nasipa bio montažni ovisno o vodostaju. Na taj će se način zaštititi i vizura Kostajnice od rijeke Une.

Krajem idućeg tjedna, dodao je Đuroković, počinju i radovi sanacije urušnih vrtača, za što je Građevinski fakultet već izradio projekte. Vrtače će se sanirati postavljanjem geo-mreže na dnu, te polaganjem najprije krupnijih, a potom sve sitnijih frakcija kamena i potom prekrivanjem sa zemljom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Goran Hanžek, podsjetio je kako se obnova vodi u pet osnovnih programa. Među njima nekonstrukcijska obnova u sklopu koje su završene 592 kuće, a izrađeno oko tisuću projekata; drugi je projekt konstruktivne obnove, gdje je ugovoreno 300 projekata, treći je program zamjenske izgradnje obiteljskih kuća, koja počinje sredinom listopada. Sredinom listopada završava postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju zamjenskih zgrada, a peti je program cjelovite obnove oko 200 povijesno zaštićenih objekata, koji će biti cjelovito obnovljeni sa svim povijesnim detaljima.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak ocijenio je kako je za stanovnike Sisačko-moslavačke županije najvažnije da dobiju najsuvremeniji sustav obrane od poplava. Dodao je kako se također važno da svi učenici pohađaju nastavu u svojim sredinama, kako ne bi došlo do migracija.

Spomenuo je i važnost beskamatnog zajma od 180 milijuna kuna, koji će se koristiti za sanaciju šteta na objektima u županijskom vlasništvu, te za razvojne projekte.

Zahvalnost svim sudionicima razgovora izrazio je kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan. Spomenuo je kako će nova obaloutvrda mnogo značiti za grad, jer će omogućiti izgradnju šetnice u dužini kilometar i pol koja će biti u funkciji razvoja turizma.

Rekao je kako svi mještani, koji su stradali za potresa, sada imaju sigurni krov nad glavom i svi su zbrinuti.

Tagovi: Tomo Medved, Sisačko-moslavčka županija, Zoran Đuroković, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
OLAKŠANJE
Lukšić: Omikron je promijenio tijek pandemije
ZAGREB - Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih, no ima naznaka da se u epidemiji ipak nešto mijenja.
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
UVJETI
Čačić ima dva uvjeta za podršku Horvatu
ZAGREB - Sabor će sutra raspraviti i premijerovo izvješće o sastancima EU vijeća, a već ovog tjedna znat ćemo i kako stoji oporba koja se sastaje na inicijativu Anke Mrak-Taritaš kako bi dogovorili taktiku oko opoziva ministra Darka Horvata kojeg podržava vladajuća koalicija koja se danas okupila u Banskim dvorima.
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
KORONA
WHO: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan
ŽENEVA - Sama činjenica da će pandemija covida-19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
PODRŠKA
Vladajuća većina podržala ministra Horvata
ZAGREB - Stranke vladajuće većine dale su potporu ministru graditeljstva i državne imovine Darku Horvat, a na sastanku održanom u utorak zaključeno je da nisu u potpunosti zadovoljni dinamikom obnove te da je nužno utrošiti sav novac odobren Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU.
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
OBJAŠNJENJE
Horvat: Nije bilo ekspresne obnove stana, to je bila samoobnova
ZAGREB - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u utorak da nije bilo ekspresne obnove u državnom stanu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, kojim se koristi predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE