GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medvedev: Primi li NATO Švedsku i Finsku, moramo ojačati obranu na Baltiku

Medvedev: Primi li NATO Švedsku i Finsku, moramo ojačati obranu na Baltiku
PROTUMJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 11:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je NATO u četvrtak da će, budu li se Švedska i Finska priključile vojnom savezu pod američkim vodstvom, Rusija morati ojačati svoju obranu u regiji, uključujući postavljanje nuklearnog oružja.

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 kilometara, i Švedska razmatraju hoće li se priključiti NATO savezu. Finska će o tome odlučiti u sljedećih nekoliko tjedana, rekla je premijerka Sanna Marin u srijedu.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da će, budu li se Švedska i Finska priključile NATO-u, Rusija morati ojačati svoje kopnene, pomorske i zračne snage na Baltičkom moru kako bi zadržala vojnu ravnotežu.

Medvedev je također eksplicitno iznio nuklearnu prijetnju rekavši da se više ne može govoriti o Baltiku bez nuklearnog oružja - gdje Rusija ima kalinjingradsku eksklavu između Poljske i Litve.

"Ne može se više govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog oružja - ravnoteža se mora ponovno uspostaviti", rekao je Medvedev, koji je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine.

"Do danas Rusija nije poduzela takve mjere i neće to učiniti", rekao je Medvedev.

"Budemo li prisiljeni... imajte na umu da nismo mi to predložili", dodao je.

Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkoj regiji, izjavio je u četvrtak litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas. On je za litavsku televiziju BNS rekao da je nuklearno oružje raspoređeno u ruskoj eksklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru od prije.

"Trenutne ruske prijetnje izgledaju prilično čudno, kada znamo da, čak i bez postojeće sigurnosne situacije, drže oružje 100 km od granice Litve". "U Kalinjingradu se oduvijek nalazilo nuklearno oružje... međunarodna zajednica, zemlje u regiji, savršeno su svjesne toga... Oni ga koriste kao prijetnju", rekao je.

Litavska premijerka Ingrida Simonyte u četvrtak je rekla da ruska prijetnja osnaživanjem vojske, uključujući nuklearnim oružjem, u baltičkoj regiji nije "ništa novo".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače poginule su tisuće ljudi i raseljeni milijuni, a invazija je izazvala strah od šireg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država.

Putin kaže da je "posebna vojna operacija" u Ukrajini nužna jer su Sjedinjene Države koristile Ukrajinu da prijete Rusiji, a Moskva je morala obraniti ljude koji govore ruski od ukrajinskog progona.

Ukrajina kaže da se bori protiv otimanja zemlje u imperijalnom stilu i da su Putinove tvrdnje o genocidu besmislene.

Tagovi: Dimitrij Medvedev, Vladimir Putin, Rusija, Ukrajina, Baltik, Švedska, Finska, NATO
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE