GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel pohvalila hrvatsko predsjedanje

Merkel pohvalila hrvatsko predsjedanje
POHVALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 19:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak, u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, izrazila zadovoljstvo rezultatima hrvatskog predsjedanja EU-om u politici proširenja Unije i istaknula da se ono održalo u teškim okolnostima pandemije covida-19, priopćila je vlada RH.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je telefonom, posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zaželio joj uspjeh tijekom predsjedanja koje Njemačka preuzima od Hrvatske, priopćila je hrvatska vlada.

Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU-a, ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja te Zagrebačkim sastankom na vrhu između država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

Pohvalila je postignuća hrvatskog predsjedanja, naglasivši da se ono zbivalo u teškim okolnostima Covid-19 pandemije i izazovima bez presedana u povijesti EU.

Predsjednik Vlade Plenković informirao je kancelarku Merkel o hrvatskim planovima pristupanja Europskom tečajnom mehanizmu II i Schengenskom prostoru, a na tom putu Hrvatska uživa njemačku potporu.

Na temu Konferencije o budućnosti Europe izraženo je zadovoljstvo što je u završnici hrvatskog predsjedanja postignut dogovor između država članica o mandatu Vijeća za pregovore s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o radu Konferencije. Hrvatska će aktivno pridonijeti radu Konferencije koja je izrazito potrebna Europi u ovome trenutku.

U razgovoru je bilo riječi i o završnim pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru i planu gospodarskog oporavka pod nazivom Nova generacija EU. Obostrano je istaknuta važnost što skorijeg dogovora, a rasprava o ovoj temi bit će održana na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. srpnja, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Vlade potvrdio je da će hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman biti nazočan sutra u Berlinu na svečanom koncertu povodom početka njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a.

Hrvatsko predsjedanje u okolnostima bez presedana

S današnjim danom završava se prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje je u proteklih šest mjeseci uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te institucije unatoč okolnostima kakve nikad dosad nisu zabilježene. Prva dva mjeseca, siječanj i veljača protekla su po planu, a onda se u ožujku koronavirus počeo širiti Europom.

Uslijedile su mjere za suzbijanje pandemije, ograničenje kretanja i putovanja kako unutar zemalja tako i prekogranično. Više nije bilo moguće organizirati fizičke sastanke Vijeća ni u Bruxellesu, ni u Luxembourgu, a neformalni sastanci koji su bili predviđeni u Hrvatskoj također su otkazani.

Zadnji fizički ministarski sastanak održan je 13. ožujka u Bruxellesu.

Nakon uspostave mjera zatvaranja diljem Europe, održano je više od 60 video-konferencija, među njima i šest virtualnih sastanaka na razini čelnika država i vlada.

Sve formacije Vijeća održale su virtualne sastanke, a neke od njih i više puta.

Fizičke sastanke zamijenile su video-konferencije, koje imaju neformalni karakter i na njima se ne mogu donositi odluke. Stoga je dogovorena promjena poslovnika rada Vijeća da se odluke donose pisanim postupkom.

Glavninu posla u pripremanju odluka imao je Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koje čine veleposlanici zemalja članica, na čelu s hrvatskom veleposlanicom Irenom Andrassy i njezinim zamjenikom Goranom Štefanićem. Coreper je bio jedino tijelo koje se cijelo vrijeme fizički sastajalo.

U novim okolnostima hrvatsko predsjedanje moralo je mijenjati i prilagođavati svoj program, koji je dugo pripreman, i usmjeriti se na zajednički odgovor na koronakrizu.

Na uspješnom predsjedanju premijeru Andreju Plenkoviću na zadnjem video-samitu čestitali su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Jedno od najvećih postignuća hrvatskog predsjedanje je deblokiranje pristupnog procesa Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sa zadnjim danom predsjedanja navršava se punih sedam godina hrvatskog članstva u EU-u. Predsjedanje 1. srpnja preuzima Njemačka.

Tagovi: Angela Merkel, Charles Michel, hrvatsko predsjedanje EU, Andrej Plenković, Njemačka, proširenje EU
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE