GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meteorolozi: Vrućine će još potrajati, ovo nije normalno

Meteorolozi: Vrućine će još potrajati, ovo nije normalno
VRUĆINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 06:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U srijedu počinje vrhunac toplinskog vala. Na snazi su brojna upozorenja.

Za danas je za gotovo cijelu zemlju za snazi narančasto upozorenje meteoalarma, dok je u četvrtak na snazi crveno upozorenje za Slavoniju i zagrebačko područje. Vrućine će se nastaviti i u petak, a u subotu stiže promjena. Ipak, iako se očekuje kiša, a moguća su i nevremena, neće biti osjetnijeg popuštanja vrućina, kažu meteorolozi za Index.

Danas će na istoku zemlje u srijedu biti sunčano, uz suhu mutnoću zbog pijeska u višim slojevima atmosfere. Jutro će mjestimice biti toplo, oko 20, a danju vrlo vruće, od 35 do 37 Celzijevih stupnjeva. Vrućinu bi na istoku Slavonije i u Baranji mogao olakšati umjeren sjeverozapadni vjetar, prognozira Tomislava Hojsak za HRT.

Sunčano i u središnjim predjelima, a uz malo ili nimalo vjetra dnevnih će 34 do 37 stupnjeva biti teže podnošljivo. U početku će mjestimice još puhati umjeren jugozapadni vjetar te će olakšati san tijekom razmjerno tople noći.

Jutro na obali i otocima sjevernog Jadrana toplije nego u gorju, iznad 20 stupnjeva. Danju posvuda pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu od 30 do 33. Popodne će duž obale zapuhati umjeren jugozapadni vjetar, a more će biti uglavnom malo valovito.

Sunčano i vruće bit će i u Dalmaciji. Nakon tople i vrlo tople noći dnevna će temperatura uz obalu porasti na 31 do 33, a u unutrašnjosti do 36. Vrućinu će u popodnevnim satima olakšati umjeren jugozapadni vjetar, a na otocima i jugo. More većinom malo, prema otvorenom i umjereno valovito.

Na jugu sunčano, a nebo će biti mutno zbog pijeska koji pristiže sa sjevera Afrike. I ondje će puhati slabo do umjereno jugo, popodne uz obalu jugozapadni vjetar. Noć topla, a danju vruće, uz temperaturu 32 do 35 u unutrašnjosti.

Četvrtak će na kopnu biti najtopliji dan u tjednu, uz temperaturu u većini krajeva višu od 35, ponegdje bi mogle ići i blizu 40 stupnjeva.

U petak, pak, stiže promjena.

"Očekuje nas slabo izražena promjena vremena, koja će vjerojatno doći u petak navečer, a trajat će i u subotu. Tada se najvjerojatnije mogu očekivati pljuskovi. To ne znači da će ih biti svugdje, ali uz ovu visoku temperaturu zraka mogu biti jače izraženi, tamo gdje ih bude", rekao je za Index dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović.

Iako se krajem tjedna očekuje blagi pad temperature zraka, to ne znači da i dalje neće biti vruće.

"Temperatura će pasti, ali malo. U četvrtak će biti vrhunac vala, u Slavoniji i unutrašnjosti Slavonije temperature će ići do 37, 38 stupnjeva. U središnjim krajevima će temperatura sutra biti oko 36, 37 stupnjeva, ako govorimo o zagrebačkom području. U petak će temperature biti nešto niže, oko 33 ili 34 stupnja, u subotu 32 stupnja, a u nedjelju opet oko 34, 35 stupnjeva. To je samo kratkotrajni predah od velike vrućine", kaže Dragojlović.

Najavljena promjena će manje biti izražena u Dalmaciji, a ovaj prolazni pad temperature i nestabilnosti će više biti izraženi u središnjim krajevima Hrvatske, naglašava Dragojlović.

Meteorološke prognoze mogu najaviti temperature desetak dana unaprijed, nakon toga je sve vrlo diskutabilno, kaže Petra Mikuš Jurković, voditeljica DHMZ-ovog Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave. Prema dostupnim podacima, vrućine će trajati barem još deset dana.

"Očekuje nas blagi, ali stvarno blagi predah u subotu. Nakon toga je temperatura vrlo vjerojatno opet u porastu. Hoće li to biti opet vrijednosti koje se očekuju sutra ili prekosutra, kada se očekuje da će temperatura zraka rasti do 38 stupnjeva, to ne možemo sa sigurnošću reći. Sigurno je da će biti vruće i da će se ponegdje upaliti umjerena opasnost od toplinskog vala. Nakon toga je teško pretpostaviti što nas čeka", rekla je Mikuš Jurković za Index.

Tagovi: vrućine, toplinski val, Petra Mikuš Jurković, Dragoslav Dragojlović, Tomislava Hojsak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE