GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova

Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 21:45
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u utorak na što masovniju primjenu antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nositelja koronavirusa.

Michel je dva dana prije virtualnog samita, na kojem će čelnici država članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Europskoj uniji, pozvao na odlučnu akciju na europskoj razini temeljenu na dva stupa: testiranju i praćenju kontakata i cjepivima.

Michel kaže da je PCR testove, koji su dosad bili favorizirani i koji daju pouzdane rezultate, potrebno dopuniti s antigenskim testovima, koji, iako su manje pouzdani, donose rezultate u roku od 15 minuta te stoga omogućuju brže i lakše utvrđivanje pojedinaca koji su nositelji virusa i zarazni, posebno kada su asimptomatski.

"Pri tome ne smijemo ponoviti ranije pogreške: moramo koordinirati odobravanje tih testova kako bi bili priznati na razini cijele Europe. Nadalje, proizvodni kapaciteti trebaju biti strateški osigurani na europskoj razini kako bi takvi testovi bili svugdje u isto vrijeme. Ne možemo dopustiti ponavljanje situacije od proljetos kada smo imali 'utrku' za maskama", kaže Michel.

Michel dalje ističe da je potrebno osigurati učinkovit sustav praćenja kontakata, a na europskoj razini to u prvom redu znači osigurati interoperabilnost aplikacija za praćenje kontakata.
Michel poziva zemlje članice da se usuglase o zajedničkim pravilima o samoizolaciji i karanteni.
Što se tiče cjepiva i cijepljenja, Michel upozorava da se kaos mora izbjeći pod svaku cijenu. Treba definirati kriterije za raspodjelu cjepiva među zemljama i odrediti prioritetne skupine koje se prvo trebaju cijepiti.

Što se cijepljenje tiče, trebat će osigurati nadzor, posebice pratiti učinkovitost i nuspojave. Također se mora osigurati informiranje i borba protiv dezinformacija, jer ako se previše ljude bude bojalo cjepiva, ciijela operacija može doći u pitanje, navodi Michel.
"Oluja još nije gotova. Svi smo u istom čamcu. Imajući to na umu, započinjemo redovite sastanke čelnika. Prvi će biti u četvrtak", zaključio je Michel u svom biltenu koji je objavio prije summita.

Tagovi: Charles Michel, koronavirus, Europska komisija, brzi testovi
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE