GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Migranti opet sanjaju balkansku rutu

Migranti opet sanjaju balkansku rutu
MIGRANTSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
SKOPJE - Sirijac Abdulah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na vlak, u nadi da će se domoći "balkanske rute" kojom su 2015. u Europu stigle stotine tisuća migranata.

Prve zrake sunca otkrivaju cijele obitelji koje spavaju u napuštenim željezničkim vagonima ili uz prugu. Čim se pojavi policija bježe u obližnja polja.

"Moj brat živi u Italiji i želim ga pronaći", kazao je 20-godišnji Abdulah koji posljednja dva dana kampira u oronuloj zgradi nedaleko od željezničkog kolodvora u Idomeniju, selu na sjeveru Grčke, tik uz sjevernomakedonsku granicu.

On već mjesecima živi u Grčkoj bez posla i ondje "ne vidi budućnost".

Prije pet godina stotine tisuća migranata pješice je prešlo tu "ničiju zemlju" na putu za zapadnu Europu, no europski san se urušio nakon što su zemlje Europske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je uzduž svoje sjeverne granice podigla zid.

Deseci tisuća migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našlo se blokirano u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, prije nego su ih grčke vlasti silom evakuirale.

Od tada su izbjeglički kampovi u kontinentalnom dijelu Grčke, a posebice na otocima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju stizati.

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražitelja azila trenutno u Grčkoj, veliki ih broj živi bez krova nad glavom u Ateni te na granici sa Sjevernom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava mještanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima te se stanovnici pribojavaju da će njihovo mjesto pretvoriti u izbjeglički logor.

Riskiraju strujni udar

Većina migranata stigla je preko kopnene granice s Turskom, uzduž toka rijeke Marice, na sjeveroistoku Grčke.

Noću se migranti pokušavaju potajice ukrcati na vlak koji povezuje Grčku sa Sjevernom Makedonijom ili se provući kroz rupe u graničnom zidu.

"Skaču na vlak i riskiraju strujni udar ili gubitak života ukoliko taknu visokonaponske kabele", kazao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vlaku.

Ako ih i nekoliko prijeđe na drugu stranu, većinu uhvati sjevernomakedonska policijska ophodnja te ih vrati u Grčku.

Pakistanac Musa se žali da ga je tukla i makedonska i grčka policija te se taj 19-godišnjak pita "gdje su ljudska prava".

Sa skupinom sunarodnjaka uspio se naposljetku provući kroz rupu u zidu i ući u Sjevernu Makedoniju.

Nakon više neuspjelih pokušaja, neki rezignirani migranti pješice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija, poput 20-godišnjeg Somalijca Omara Hasana.

Kaže da će spavati na kolodvoru u Solunu i pokazuje na zavijenu ruku svog prijatelja.

"Vidite što su mu učinili", kazao je Omar.

Tagovi: migranti, migrantska kriza, Lezbos,
PROČITAJ I OVO
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
ZAPOŠLJAVANJE
Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana
VARAŽDIN - U Općoj bolnici Varaždin nastavlja se trend sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19 i sve manjeg broja dostupnih djelatnika za rad, pa se hitno zapošljavaju medicinske sestre i njegovatelji na 60 dana, priopćili su u petak iz bolnice.
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
POTRES
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
IZMIR - Tursku su nakon silovitog potresa magnitude 7 pogodila još 84 potresa.
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
TRAGEDIJA
Osmero mrtvih u potresu na grčkom otoku Samosu
ATENA - Osmero ljudi, uključujući dvoje mladih na grčkom otoku Samosu, poginulo je u snažnom potresu koji je u petak pogodio Tursku i Grčku. a prema dostupnim podacima među stradalima nema Hrvata.
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjed zaposlenih jer KB Dubrava postaje u potpunosti covid bolnica
ZAGREB - Ispred KB Dubrava u petak je održan prosvjed zaposlenika - liječnika i medicinskih sestara - nezadovoljnih što se ta bolnica u cijelosti pretvara u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata.
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
INICIJATIVE
HLK: U traganje za kontaktima uključiti i 1200 zdravstvenih radnika s burze
ZAGREB - Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je u petak inicijativu Ministarstva zdravstva za osnivanjem pozivnih centara za praćenje kontakata oboljelih od covida-19 i predložila da se u traganje za kontaktima uključi i 1200 zdravstvenih radnika sa Zavoda za zapošljavanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE