GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Migranti opet sanjaju balkansku rutu

Migranti opet sanjaju balkansku rutu
MIGRANTSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
SKOPJE - Sirijac Abdulah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na vlak, u nadi da će se domoći "balkanske rute" kojom su 2015. u Europu stigle stotine tisuća migranata.

Prve zrake sunca otkrivaju cijele obitelji koje spavaju u napuštenim željezničkim vagonima ili uz prugu. Čim se pojavi policija bježe u obližnja polja.

"Moj brat živi u Italiji i želim ga pronaći", kazao je 20-godišnji Abdulah koji posljednja dva dana kampira u oronuloj zgradi nedaleko od željezničkog kolodvora u Idomeniju, selu na sjeveru Grčke, tik uz sjevernomakedonsku granicu.

On već mjesecima živi u Grčkoj bez posla i ondje "ne vidi budućnost".

Prije pet godina stotine tisuća migranata pješice je prešlo tu "ničiju zemlju" na putu za zapadnu Europu, no europski san se urušio nakon što su zemlje Europske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je uzduž svoje sjeverne granice podigla zid.

Deseci tisuća migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našlo se blokirano u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, prije nego su ih grčke vlasti silom evakuirale.

Od tada su izbjeglički kampovi u kontinentalnom dijelu Grčke, a posebice na otocima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju stizati.

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražitelja azila trenutno u Grčkoj, veliki ih broj živi bez krova nad glavom u Ateni te na granici sa Sjevernom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava mještanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima te se stanovnici pribojavaju da će njihovo mjesto pretvoriti u izbjeglički logor.

Riskiraju strujni udar

Većina migranata stigla je preko kopnene granice s Turskom, uzduž toka rijeke Marice, na sjeveroistoku Grčke.

Noću se migranti pokušavaju potajice ukrcati na vlak koji povezuje Grčku sa Sjevernom Makedonijom ili se provući kroz rupe u graničnom zidu.

"Skaču na vlak i riskiraju strujni udar ili gubitak života ukoliko taknu visokonaponske kabele", kazao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vlaku.

Ako ih i nekoliko prijeđe na drugu stranu, većinu uhvati sjevernomakedonska policijska ophodnja te ih vrati u Grčku.

Pakistanac Musa se žali da ga je tukla i makedonska i grčka policija te se taj 19-godišnjak pita "gdje su ljudska prava".

Sa skupinom sunarodnjaka uspio se naposljetku provući kroz rupu u zidu i ući u Sjevernu Makedoniju.

Nakon više neuspjelih pokušaja, neki rezignirani migranti pješice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija, poput 20-godišnjeg Somalijca Omara Hasana.

Kaže da će spavati na kolodvoru u Solunu i pokazuje na zavijenu ruku svog prijatelja.

"Vidite što su mu učinili", kazao je Omar.

Tagovi: migranti, migrantska kriza, Lezbos,
PROČITAJ I OVO
Orban obećao podršku Srbiji, sankcije Bruxellesa Moskvi usporedio s atomskom bombom
MAĐARSKA-SRBIJA
Orban obećao podršku Srbiji, sankcije Bruxellesa Moskvi usporedio s atomskom bombom
BEOGRAD/NOVI SAD - Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da Mađarska i Srbija mogu računati jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Europi, prijeteće gladi u svijetu, rasta cijena i krize izazvane ratni sukobima u Ukrajini, a sankcije Bruxellesa Rusiji usporedio s atomskom bombom.
Australska vlada neće osvojiti većinu na izborima
VEĆINA
Australska vlada neće osvojiti većinu na izborima
SYDNEY - Aktualna konzervativna vlada u Australiji neće osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu za formiranje vlade, objavile su u subotu dvije televizijske postaje.
Slučajevi majmunskih boginja potvrđeni u 12 zemalja
ZARAZA
Slučajevi majmunskih boginja potvrđeni u 12 zemalja
LONDON - Više od 80 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u najmanje 12 zemalja, piše BBC u subotu.
Biden ponudio cjepivo protiv covida-19 Sjevernoj Koreji, ali nije dobio odgovor
CJEPIVO
Biden ponudio cjepivo protiv covida-19 Sjevernoj Koreji, ali nije dobio odgovor
SEUL - Američki predsjednik Joe Biden ponudio je cjepivo protiv covida Sjevernoj Koreji, ali nikakav odgovor nije primio, rekao je u subotu u Seoulu nakon sastanka s južnokorejskim kolegom s kojim je dogovorio vojne vježbe i obećao mu više oružja radi odvraćanja sjevernog susjeda.
Ruska vojska tvrdi da je uništila zapadnu pošiljku oružja u Ukrajini
ORUŽJE
Ruska vojska tvrdi da je uništila zapadnu pošiljku oružja u Ukrajini
LONDON - Ruska vojska kazala je u subotu da je uništila veliku pošiljku oružja zapada u Žitomiru u Ukrajini, zapadno od Kijeva, koristeći se raketama Kalibr.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE