GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Hrvati u BiH trebaju biti ravnopravni, a zemlja postati članica EU

Milanović: Hrvati u BiH trebaju biti ravnopravni, a zemlja postati članica EU
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 16:55
Autor: SEEbiz
USORA - Predsjednik Zoran Milanović najavio je u ponedjeljak u Usori, gradiću u sjevernome dijelu BiH, kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanje kako će taj narod postati ravnopravan, a ova zemlja članica Europske unije.

“Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane.

Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora. Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvoprolića između Hrvata i Bošnjaka.

U ratu sa srpskom stranom u Usori je poginulo 110 hrvatskih branitelja, a pripadnici 110. brigade su izveli nekoliko značajnih oslobodilačkih operacija, među kojima je i zauzimanje vojarne Putnikovo brdo, čime su u ljeto 1992. zaustavili napredovanje srpskih snaga.

“Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata”, istaknuo je.

Izrazio je očekivanje kako će BiH u Zagrebu imati snažnog zagovaratelja na europskome putu.

“Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa svim svojim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće prije bude u Europskoj uniji”, rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo.

Predsjednik Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci u BiH ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana državnog Predsjedništva.

“Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, rekao je.

Tagovi: Zoran Milanović, Usora, Hrvatsko vijeće obrane
PROČITAJ I OVO
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
PREGOVORI
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
VUKOVAR - Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je komentirao pregovore s HDZ-om.
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE