GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović hvalio Olega Butkovića

Milanović hvalio Olega Butkovića
POHVALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 08:18
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je, na Svečanoj sjednici riječkog Gradskoga vijeća u povodu Dana sv. Vida i Dana grada, poručio da Rijeka ali i svi hrvatski gradovi trebaju iskoristiti svaki mogući euro iz europskih fondova.

Rijeka je, kazao je, dobra, ide naprijed, imala je uspone i padove, otvoren je hrvatski grad.

Spomenuo je i prošlost, odnose s Mađarima, “Riječku krpicu”, dodavši da ne vidi “ništa zlo u u tome kada Mađari organiziraju izložbu o Mađarima na moru”, da je to danas drukčije, da je Rijeka hrvatski grad.

Nastavio je da se u austro-ugarsko vrijeme u Hrvatsku i BiH ulagalo isključivo koliko je odgovaralo Beču i Pešti, da smo imali status kolonije.

“U vrijeme bivše države, one Jugoslavije, vlast je ipak bila naša, i naša po republikama, bila je domaća, a to je imalo prednosti i nedostatke. Prednost je to što si svoj gazda, a nedostatak što si malo izoliran i ustvari se provincijaliziraš”, kazao je.

Naglasio je i da smo sada u EU te da smo u devet godina povukli 47 milijardi kuna više nego smo uplatili tj. pet milijardi kuna na godinu.

“Kada se makne novac koji ide u poljoprivredu, ustvari u socijalni fond, od kojeg nema nekog dinamičnog razvoja, ostaje par milijardi kuna na godinu koje Hrvatska dobiva više u odnosu na ono što plaća, a to je trećina zagrebačkog proračuna”, naveo je.

Milanović je ocijenio da je to “ustvari strašno malo” s obzirom na to koliko dajemo, jer smo se odrekli dijela suvereniteta, kojeg smo, kaže, prenijeli da bismo nešto više dobili. “Moramo jako paziti da u toj kalkulaciji nešto ne zeznemo i da se opet ne izgubimo i da ne radimo za tuđe interese”, dodao je.

Rekao je i da svaki hrvatski grad treba pokušati iskoristiti svaki euro iz europskih fondova, tek nakon toga možemo reći koliko smo zaista bili uspješni.

Želim vam da budete dobra i poštena vlast koja jako vodi računa o javnim nabavama. Svaka sumnjiva javna nabava podriva i uništava ionako jadno raspoloženje i povjerenje građana u poštenje i kompetentnost vlasti. Želim vam da budete nemilosrdni, gusari u izvlačenju europskog novca, da završite velike projekte u Rijeci, poručio je.

Naglasio je doprinos ministra Butkovića i resornog ministarstva “koji solidno radi svoj posao i iza kojega stoje neki od najvećih projekata, bez kojih bi cijela slika izgledala lošije”.

Butković: Rijeka najjača luka sjevernog Jadrana, gospodarsko i prometno središte

Ministar mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Oleg Butković rekao je da je Rijeka napreduje te je na pravom putu da postane najjača luka sjevernog Jadrana, gospodarsko i prometno središte.

Danas se u Rijeci provode mnogi projekti na lučkom području jer smo prije šest godina zajedno sjeli i zaključili da bez obzira na političke opcije moramo zajedno raditi, a rezultat toga su ostvareni projekti, kao što je novi terminal na Zagrebačkoj obali te državna cesta 403 u izgradnji. S tim i s prethodnim projektima završit ćemo cijeli riječki prometni prsten i rijetko koji grad će imati prometnu infrastrukturu kao Rijeka, rekao je.

Gradonačelnik Marko Filipović najavio je da će se u narednom razdoblju ritam grada dodatno ubrzati, navodeći gradnju novih vrtića, novog autobusnog kolodvora, nastavak smanjivanja gradskog prireza te završetak drugih projekata, od nove bolnice za ženu i dijete, nove marine do obnova broda Galeb, pročišćivača na Delti…

Na sjednici su dodjeljena javna priznanja Grada Rijeke, a Nagradu Grada Rijeke za životno djelo dobio je akademik Elso Kuljanić, za izniman doprinos znanosti, visokom obrazovanju, proizvodnom strojarstvu i razvoju Sveučilišta u Rijeci.

Tagovi: Zoran Milanović, Oleg Butković, Rijeka, Luka Rijeka, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE